lördag 14 september 2013

Hästfest på Havremagasinet i Boden!!!


Med en sydamerikansk hästkarneval som förebild arrangerades idag en Hästfest vid Bodens konstcentrum Havremagasinet.


Så´na här skyltar ser man ALLDELES för sällan... Fördel Boden - säger jag bara!!!

Vi var ett gäng som tog chansen att vara med och representera Midur på detta evenemang och visa upp vår härliga hästras! Från Mariebäck var det förutom jag och Lára även Elisabeth & Démantur, Sussi och Ari samt Madde och Penni. Dessutom anslöt Sara och Sleipnir samt Maja och Baltasar från Ersnäs. Sammanhållande kraft från Midur var Nina från Åbergstorp.


Vi hade uppvisningen på en lång "rakbana" med publiken längs ena sidan och medan Midurs ordförande Katarina berättade om islandshästen, dess historia och gångarter illustrerade vi andra detta genom att rida fram och tillbaka framför publiken. "Även om man inte kan tro det när man ser just de här hästarna, så kan islandshästen ha över 100 olika färgvarianter!" sa Katarina med anledning att det, med undantag för Démantur och Baltasar, hade råkat bli bara svarta hästar i denna uppvisning...!!!


Vi visade bl a skillnaden mellan trav och tölt samt tölt i olika tempi. Några visade även tölt på lös tygel.


Sussie på Ari och Madde på Penni - visst ser de synkade ut?!!!


Nina visade flygande pass på sin häst medan Lára och jag galopperade med som draghjälp. 



Förutom att det var roligt att göra något tillsammans och sprida kunskap om våra härliga hästar så var det riktigt nyttig social träning för hästarna också! Lára var visserligen inte särskilt brydd över publiken eller sådant som hände runt omkring. Men hon blev VÄLDIGT speedad av att ridas tillsammans med ett gäng andra hästar utan att få springa om och springa ifrån dem allihop... Precis som under finalridning på tävling m a o! I början var hon därför väldigt spänd och sprang "med huvudet i vädret" - men i slutet började hon kännas mer och mer avslappnad och därmed betydligt trevligare att rida.

Lára och jag fick dessutom hedersuppdraget att demonstrera "safttölt" - där jag red med tyglarna i ena handen och en stor bägare fylld med röd saft i den andra handen. Jag fick detta uppdrag först när vi var på plats i Boden så jag hann aldrig prova innan det var "skarpt läge". Men i o m att vi red ensamma, utan någon hon kunde försöka springa ikapp med - gick det riktigt bra!


Jag startade med 500 ml saft och enligt kontrollanten var det fortfarande 500 ml kvar när jag var tillbaka där jag startat. (Fast jag ska erkänna att lite ändå stänkt ut på min hand i vändningen...) Av kommentarerna efteråt att döma var detta moment väldigt uppskattat av publiken - så det måste vi definitivt ha med igen en annan gång!

Tack för oss!

Midur hade äran att både inleda och avsluta dagens uppvisningar - så vi genomförde alltså vårt program två gånger. I pausen där emellan hann vi gå runt bland utställarna ute på Havremagasinets gård och titta. Där fanns bl a Hästkraft, med den nya hästkliniken i Boden.


En hovslagare demonstrerade varmskoning av häst.



Och Andreas Fernandez-Rosenke, erbjöd porträttfotografering av hästarna. Med min vackra Lára som modell var det förståss inget problem för honom att åstadkomma ett så här fint porträtt!!!


När Johan var färdig med att fotografera vår uppvisning "knäckte han extra" som fotoassistent åt Andreas, med den viktiga uppgiften att få hästarna att spetsa öronen.


Byggnaden Havremagasinet i sig har en historia som är väl värd att berätta: den är Bodens största byggnad, ritades av arkitekten Erik Josephsson och färdigställdes 1912. Som namnet också berättar förvarades här den havre som bidrog till att säkra försörjningen till den enorma garnisionen i Boden och dess "fordon" hästarna.

Bodens stora betydelse för hela landet och vårt försvar visas väl inte minst av det faktum att den svenska guldreserven under lång tid förvarades just i Bodens fästning. I samband med avhästningen av försvaret upphörde också förvaringen av foder i Havremagasinet. Byggnaden är sedan många år byggnadsminnesförklarad och fungerar idag alltså som konsthall och café.

Inga kommentarer: