torsdag 22 augusti 2013

Sylvialektion: det är ju så HÄR jag ska rida!!!

Mer tryck önskvärt!!!

I dag red jag en JÄTTEBRA lektion för Sylvia! Det var (alldeles för) länge sedan vi red lektion för henne senast, men förhoppningsvis är vi nu igång med våra regelbundna torsdagslektioner! Och lektionen kan väl sammanfattas med: "Så där skulle jag ha ridit på tävlingen!!!"

Sylvia började nämligen med att konstatera att jag och Lára fastnat lite i att bygga muskler i lång, låg form. Nu är det hög tid att gå vidare och använda de där musklerna till att rida med högre grad av samling i alla gångarter. "Det är hög tid för mer tryck - betydligt mer tryck!!!"

Redan när vi värmde upp i trav på volt fick jag börja ha mer tygelkontakt och driva henne fram emot bettet. I vänster varv ska jag kräva mer böjning än jag hittills gjort, när jag väl fått koll på ytterbogen. Och i vänstervarvet är det tvärt om: där ska jag rida henne rakare just för att få bättre koll på ytterbogen. Mer fokus på stöd på yttertygeln krävs alltså i det varvet!

Och istället för att nöja mig med att hon slappnar av och länger halsen, ska jag nu ta detta som en signal för att öka drivningen UTAN att hon får bli hög i formen. Vid varje tendens till att sätta upp huvudet ska jag vinkla pisken så att den nuddar vid hennes bakdel och låta den ligga kvar där, samtidigt som jag bibehåller en rörlig hand, till dess hon kommer till ny eftergift.

När vi jobbat på detta sätt på volten ett tag fick jag styra ut på spåret och fortsätta med samma ridning. Och WOW kan jag bara säga: VILKEN TRAV!!! Det var ett helt annat tryck i steget - kändes nästan som om hon skulle skicka mig ur sadeln!!! Så häftigt när mer drivning i traven inte bara innebär att hon rusar fort framåt utan att hon verkligen JOBBAR i trav!!! Det är ju så vi ska rida på tävling!!!

Lára fick en välbehövlig skrittpaus när vi jobbat på detta sätt i båda varven. Det märks att det är betydligt jobbigare för henne att trava när hon måste ta i riktigt ordentligt med sina bakben! Sedan gjorde vi på samma sätt fast i tölt. Först på volt och sedan längs spåret. Även här handlar det om MKT drivning: ett pet med pisken i baken och sedan fånga upp energin genom en tydlig halvhalt med hela kroppen, STOR eftergift som belöning och sedan pet med pisken igen, o s v.

Tillslut kunde jag som belöning "åka med" en hel långsida innan jag behövde korrigera igen. "Det där var RIKTIGT bra arbetstempo tölt!!!" sa Sylvia. "Ja, fast ändå aaanaingen för högt tempo förståss..." Och det var verkligen WOW-känsla i denna tölt också!!! Note to self: Så ska jag rida på tävlingen!!!

Avslutningsvis fick vi träna lite tempoväxlingar. Och när vi nu hade utgångsläget att hon redan tog i "för kung och fosterland" med bakbenen behövde jag inte öka drivningen så mycket utan "bara" släppa fram henne - samt hålla en rörlig hand så att hon slappnade av i nacken. Och försöka hålla koll på "alla bogar och bakdelar" förståss.

I högervarvet - där vi har svårare för tempoväxlingar - måste jag tänka på att hon inte "fastnar" vänsterställd. Men när jag lyckades med det presterade vi våra absolut bästa tempoväxlingar hittills i det varvet! Och i vänster varv kunde jag faktiskt efter några försök bibehålla en avslappnad nacke i ökningarna - och då kändes takten hur stabil som helst! Dock måste jag tänka ännu mer på att göra nedtagningarna "med hela kroppen"  - i båda varven.

Efter lite avslutande "tävlingstrav" - WOW!!! säger jag igen - fick duktiga hästen varva ner och sträcka ut i trav på volt och längs spåret. Oj, oj, oj, så ROLIGT det här var!!! Jag vill ju bara rida mer!!!

2 kommentarer:

Fia sa...

Hej, har följt din blogg en tid, och måste säga att jag verkligen tycker om att läsa dina inlägg om ridpassen, speciellt efter lektionerna. Du skriver så inspirerande, och sättet du skriver på så ger lite tips nu och då man kan testa eller påminnas om, och så skriver du med ett så bra flyt!

Anna sa...

Hej Fia!

Jättekul att du hittat till min blogg! Och stort TACK för de vänliga orden!!! Jag tycker det är jättekul att skriva - och självklart blir det ÄNNU roligare när jag då och då upptäcker att folk faktiskt läser!

Såg på din blogg att du kommit in på Hippologen - så spännande! Stort lycka till med din utbildning!!!