torsdag 8 augusti 2013

Schwettes nalta!


Eller snarare svettas massor, fick Lára idag... efter ridpasset kunde jag konstatera att vojlocken hade blivit blöt rakt igenom! (Att den är torr upptill beror på att jag har en gelpad under sadeln.) Att det blev så svettigt berodde inte bara på varmt väder och hårt arbete utan också på att hon har onödigt bråttom med vinterpälsen... Jag får helt enkelt klippa henne i helgen! (Minns att jag tyckte hon satte päls tidigt förra året också, men inte så här tidigt... då klippte jag henne alldeles i slutet av augusti om jag minns rätt.)

Dagens ridpass inleddes med uppvärmning på ridbanan och sedan fokuserade vi på tölten. Först arbetstempo tölt och sedan tempoväxlingar. I arbetstempot tyckte jag hon jobbade på riktigt bra med överlinjen - all galoppträning kanske bidragit till ännu lite mer muskler?! Bitvis tror jag faktiskt att vi klarade av att hålla tillräckligt lågt tempo också - det ska ju gå saaaaaaaktaaaaaa - men ändå med MASSOR av energi! Men det är verkligen inte lätt...!!!

I tempoväxlingarna kändes hon till att börja med väldigt ringrostig... men succesivt gick det bättre och bättre! När vi tillslut vid ett par tillfällen lyckades få till både ökning och nedtagning var jag nöjd och gav henne en lång skrittpaus under vilken vi förflyttade oss från ridbanan ner till bilvägen.

Nu var det dags för ökad tölt! Testade att rida en ganska lång sträcka - det är ju låååångt runt en ovalbana - och till min glädje kunde jag konstatera att takten kändes riktigt stabil trots det höga tempot!!! Däremot blir hon fortfarande för hög i formen, så jag fick jobba med bl a sidförande för att försöka lösgöra henne. "Det svåra är att lösgöra utan att samtidigt bromsa!" som Atli brukar säga - och jag kan bara hålla med... Men här och där hade vi sekvenser när hon blev mer avslappnad.

Efter en lång skrittpaus vände vi hemåt och hon fick sträcka ut i trav. Jag har börjat inse att jag inverkar alldels för framåtdrivande med mitt säte under lättridningen... vilket inte är så lyckat på en så känslig häst som Lára som dessutom vill springa FORT... Oj, oj, oj så mycket det finns att träna på!!! Men det är ju detta som gör ridningen så ROLIG också!!!

Jag märkte ju att Lára flåsade och blev väldigt svettig när vi red, även om hon inte ens kan stava till ordet "trött"... och tillbaka i stallet kunde jag alltså konstatera att hon svettats så att vojlocken blivit blöt rakt igenom. Redan hög tid att klippa henne m a o!

I stallet träffade jag Sussi och vi hann peppa varandra lite inför Vindurtävlingen om bara en dryg vecka. Så KUL det ska bli!!!

Inga kommentarer: