tisdag 30 juli 2013

Teknik- och styrketräning


Även idag var det MASSOR att göra på jobbet... så att åka till stallet efteråt för att pyssla med och rida Lára var verkligen PRECIS vad jag behövde! Så snart jag går in genom stalldörren rinner verkligen all stress av mig! Det är något jag blev tvungen att lära mig när jag hade Reykur - för han var så känslig att om jag var stressad kunde jag inte ens ta fast honom i boxen. Och verkligen värdefull "kunskap" att behålla resten av livet!!!

Precis som senast var stoflocken borta på betet, men denna gång hade de inte gömt sig i skogen utan ute på ängen där jag såg dem på långt håll, så det var inte alls lika tidsödande att hämta häst som i söndags! Lára tycker uppenbarligen det är hög tid att börja tänka på vinterkläderna nu - för hon släpper redan rejält med sommarpäls... SUCK - det är ju inte länge sedan den sista vinterpälsen försvann och jag vill verkligen få njuta så länge som möjligt av att se henne i den snygga, svarta sommarvarianten..!!!

Dagens träningspass var bara ca 40 minuter långt och ägnades åt teknik- och styrketräning i galopp. När man ägnat hela sitt ridhästliv åt att galoppera så snabbt som möjligt, med huvudet högt och sänkt rygg, är det förståss inte helt enkelt att plötsligt länga halsen, komma upp med ryggen och fokusera på bärkraft istället för skjutkraft i galoppsprången...

Att hitta tekniken - det nya rörelsemönstret - är en sak och här har vi definitivt stor fördel av att Lára som alltid har så lätt för sig. Precis som tidigare tränade vi högergaloppen på ridbanan och idag upptäckte jag att det gick bättre ifall vi utgick ifrån trav istället för skritt. Med fattning från samlad trav och med tillräckligt korta tyglar kunde vi prestera riktigt trevlig högergalopp! (Allra bäst blev det förståss när matte dessutom rätade på ryggen och drog bak sina axlar ordentligt!)

Men om tekniken går relativt snabbt att träna in så tar det förståss betydligt längre tid att bygga upp de muskler som behövs för att hästen ska kunna bära upp sig på önskvärt sätt i galoppen. Så man kan säga att vår träning nu, med korta, intensiva träningspass har samma upplägg som när vi började "montera om" tölten under hösten och vintern.

Precis som tidigare använde jag idag skogsvägen bakom vägbommen för att träna vänstergaloppen. Det fungerar verkligen bra att fatta vänster galopp från samlad skritt med bibehållen längd på halsen nu! Galopperade halvvägs till vändplanen och skrittade resten på lång tygel. På hemvägen delade jag upp galoppsträckan på både vänster- och höger galopp. I o m att det gick så bra att rida högergaloppen på ridbanan idag hoppades jag att vi var redo för att göra det även ute. Och vi presterade definitivt vår allra bästa högergalopp hittills!!!

Ungefär halvvägs fick min duktiga häst sträcka ut en kort stund i trav för att sedan pusta ut i skritt på hellång tygel. Det märks ju att det är riktigt jobbigt för henne att galoppera när hon börjar använda rätt muskler! Det var inte så varmt idag, bara 19 grader. Men oerhört fuktig luft - som att regnet hela tiden "låg på lur"... Men först när vi  kommit tillbaka till stallet kom de första dropparna - vilken timing!!!




Inga kommentarer: