tisdag 23 juli 2013

BK-ridning ger många aha-upplevelser!!!


Titta så snygg Elisabeths hästtransport är numera!!! Dekalen är gjord från ett foto på hennes Démantur!

Under förra årets smärtkurs med teamet på vårdcentralen fick jag stifta bekantskap med något som kallas Basal Kroppskännedom (BK). Jag hade aldrig hört talas om det tidigare - men är ju alltid pigg på att testa ALLT som skulle kunna ge smärtlindring. Informationen att just BK är en av de metoder där det finns största vetenskapliga belägg för att den faktiskt fungerar vid fibromyalgi minskade förståss inte mitt intresse.

Får dock erkänna att jag under de första träningstillfällena kände viss tveksamhet till om detta skulle kunna hjälpa, det var verkligen "less is more" draget till sin yttersta spets... LITE mer måste man väl ändå göra om det ska ha någon effekt?! Men med tiden insåg jag att det verkligen fungerade - och att ju mer "mikroskopiska" och precisa jag lyckades göra övningarna desto effektivare blev de!

Tack vare dessa övningar har jag kommit in i en god cirkel, där jag uppmärksammar spänningar och förstadier till smärta i ett tidigare skede och genom att direkt göra några övningar kan jag ofta lindra smärtan eller i alla fall hindra den från att förvärras. Så BK-övningarna har blivit en naturlig del av min dag (och natt) kan man säga!

Som bonus upplever jag också att den utvecklade kroppsmedvetenheten är en stor fördel i ridningen genom att jag har mycket lättare att upptäcka ofrivilliga spänningar i kroppen och åtgärda dessa även på hästryggen. Så när jag nyligen fick förfrågan om jag var intresserad av att rida lektion för en sjukgymnast som jobbar med ryttare bl a utifrån BK var jag självklart intresserad!!!

I kväll var det så dags - sjukgymnasten som heter Erika Rask kom ut till Mariebäck för att dela med sig av sin kunskap till mig och Elisabeth. Och det blev verkligen givande!!! Vi fick börja med att värma upp hästarna på egen hand i skritt, trav, galopp och tölt medan Erika och miduriten Malena (också sjukgymnast och den som bjudit Erika till Luleå) såg på.

När vi sedan fick frågan om vad vi själva ser för problem i ridningen svarade både Elisabeth och jag att vi har en tendens att sitta snett (dock åt olika håll.) Första övningen handlade därför om att hitta jämvikt och naturlig balans. I den BK jag lärt mig via smärtkursen börjar man vid stående övningar alltid med just detta - att genom viktförskjutningar (framåt - mitten - bakåt resp höger - mitten vänster), rörelser som görs allt mindre och mindre till dess man hittat sin balans. Vilket ju mycket enkelt kunde överföras även till sadeln!

Definitivt en viktig övning för mig att lägga in under alla skrittpauser i mina ridpass, så att det tillslut blir naturligt för mig att löpande justera min sits. För som det är nu är jag så van vid att jag sitter lite snett åt höger att det känns lite konstigt att sitta helt rakt. Och därför återgår kroppen till det sneda så snart jag inte fokuserar på detta.

Atli har även påpekat att jag ofta "fastnar" med vikten lite bakåt när jag använt denna signal för att bromsa Lára, istället för att snabbt räta upp mig till jämvikt igen för att belöna henne. Och, som alltid: "den som är snabbast att belöna sin häst når de snabbaste träningsresultaten!" Även här kan jag alltså ha nytta av denna övning!

På temat "less is more" fick vi även prova att göra halvhalter m h a "bäckenbottenlyft" - något Erika sa att kvinnliga ryttare av förståeliga skäl brukar förstå bättre än manliga...! Detta visade sig vara något Lára svarade oerhört bra på! Som Malena sa "Det syns inte alls på dig när du gör dem - men Lára avslöjar dig direkt!" Efter en stunds övning kändes det tydligt att man faktiskt jobbar ganska ordentligt med både rumpa och magmuskler i en sådan halvhalt - samtidigt som det ändå var lätt att bibehålla avslappning och balans i övriga kroppen.

Erika är även influerad av centrerad ridning - något som jag fick tillfälle att prova på under en träff med Team Lillhästen för ett antal år sedan. Därifrån kände jag igen hennes beskrivning av att man i skritt ska röra bäckenet som om man cyklade baklänges - och att man kan öka resp minska tempot i skritten genom att cykla snabbare resp långsammare. Minns att detta kändes väldigt naturligt den gången nere i Stav, men nu tyckte jag inte alls att jag kunde få till känslan på samma sätt...

Då fick jag göra halt och släppa stigbyglarna för att Erika skulle röra lite försiktigt på mina ben. Jag kände igen även detta från Lillhästen träffen - inkl den härliga känslan av att benen plötsligt kändes någon dm längre, utan att jag riktigt kunde förstå hur det gått till! När jag åter fick skritta framåt märktes en otrolig skillnad på Láras skritt - hon slappnade av och längde stegen på ett helt annat sätt än hon gjort innan! Dessutom märkte jag hur jag fått en ökad rörlighet i bäckenet och plötsligt hittade känslan av att cykla baklänges utan problem!

När jag frågade Erika vad hon egentligen gjort (det kändes ju knappt som att hon gjorde någonting) förklarade hon att hon med små, små rörelser fått mina muskler att slappna av. Innan dess hade jag hela tiden knipit lite med knäna, men när jag nu slutade knipa och slappnade av gjorde Lára detsamma - samtidigt som min egen rörlighet i bäckenet ökade och jag därmed kunde inverka ännu mer positivt på Láras skritt! Fascinerande!!!

En annan riktig aha-upplevelse denna kväll var hur man kan inverka på hästen med att "öppna resp stänga bäckenet" - d v s ändra vinklarna i bäckenlederna. Om man t ex rider på volt i höger varv och vill öka volten så "öppnar" man på yttersidan genom att vinkla ut bäckenet på höger sida samtidigt som man på motsvarande sätt "stänger på insidan". Vill man minska volten, eller t ex korrigera en utskjutande ytterbog, gör man helt enkelt tvärt om.

Genom att öppna och stänga på detta sätt, samt verkligen slappna av i knäna när Lára gjorde rätt, kunde jag rida henne väldigt avslappnat och trevligt på volter och åttor i skritten. Övergick till att testa åttor i tölt och det fungerade lika bra - trots att (eller antagligen just för att) det kändes som jag i princip inte gjorde någonting!!! Erikas kommentar att all drivning/ridning ska utgå ifrån bäckenet kändes plötsligt väldigt självklar!

Även i traven ska känslan vara att man "cyklar baklänges" och med en mer avslappnad matte på ryggen som bara inverkade med små signaler blev förståss traven också väldigt avslappnad och fin! (I tölten ska bäckenet istället röra sig som i en liggande åtta.)

Något Erika konstaterade att många har problem med är galoppen: man lutar sig lite framåt i galoppen och därmed faktiskt inverkar hindrande och förminskande på hästens rörelser. Istället ska man hålla överlivet aningen bakåt, skjuta fram höften och släppa fram hästen i galopp samtidigt som man rider med i rörelsen genom att göra en STOR cirkel med höger höft i höger galopp och tvärt om. Även i traven ska man hålla överlivet aningen bakåt för att släppa fram så stora frambensrörelser som möjligt.

Jag tycker verkligen jag fick ut otroligt mycket av denna ena lektion!!! Det var så bra att få hjälp av någon specialiserad på människokroppen men samtidigt ridkunnig att förstå mer om hur min kropp fungerar på hästryggen och hur jag kan påverka detta på olika sätt! Självklart hade jag en stor fördel av att jag redan tränat mycket BK. Men även Elisabeth, som träffade på det för första gången, verkade mycket nöjd med många aha-upplevelser i bagaget!

Stort TACK till Erika för en mkt givande lektion - och till Malena som ordnat så att Erika kom hit!!! Jag skulle definitivt vilja göra om detta fler gånger!

1 kommentar:

Erika Rask sa...

Tack Anna!
Roligt att se att jag gjorde allt detta :-D