fredag 14 juni 2013

Sommarbete - för både matte och häst!!!


...och här har vi hönor på grönbete också!!!

Fr o m idag är det "sommarbete" som gäller på bred front! Hästarna i Mariebäck har kunnat släppas på bete en vecka tidigare än normalt (det brukar vara till midsommar). Och då har de ändå kunnat få en ovanligt lång tillvänjningsperiod innan också. Tack vare sommarvärmen vi hade nästan hela maj fick gräset en rivstart!

Och "sommarbete" kan man väl säga att jag har också nu - i o m att jag gick på semester vid lunchtid idag!!! Vädret var visserligen regnigt, men självklart inledde jag ändå semestern med ett träningspass tillsammans med Lára! Och hon bjöd verkligen på en härlig upplevelse - dagen till ära!!!

Hon var verkligen laddad "till tänderna" idag - men så har jag hunnit rida ovanligt lite den senaste veckan också... Faktiskt så laddad att hon för första gången på länge inte höll på att låta mig sitta upp i sadeln. Men tillslut lyckades jag - vilket ironiskt nog ju var till hennes stora glädje - för OJ vad hon frustade belåtet när vi skrittade ut från gården! Och ÄNNU mer frustanden blev det när vi började uppvärmningen med tölt och låååång hals! 

Red bort mot sjön och efter uppvärmningen inledde vi med att träna ökad tölt. Märkte ju på ridbanan senast att det är ett MKT effektivt sätt att få riktigt mycket energi i det korta tempot sedan. Och när övergången till kort tempo nu dessutom sammanföll med att vi vände hemåt igen - i korsningen vid sjön - kan man verkligen tala om att alla hennes turboaggregat var påslagna!

Först blev det därför en diskussion kring det här med tempot - då Lára förståss tyckte att det var "fortast möjligt hem" vi borde satsa på. Men med henne blir det aldrig några längre diskussionen i sådana fall - och inte lägger hon sig på i handen heller! Några mjuka kramningar på tyglarna från min sida är allt som behövs för att övertyga damen om min linje (sedan hon hunnit stå på bakbenen lite, förståss...!) 

Och när vi var eniga om detta blev det verkligen "åka av" - fast på ett annat sätt än det Lára först tänkt sig. Efter att ha bekräftat att vi var överens om tempot och den lååånga halsen maxade jag energin genom ett lätt pet med pisken på rumpan. Och resultatet var verkligen SÅ häftigt!!! MASSOR av energi, hur mycket "rygg och bakben" som helst, ingenting i handen, helt stadig i formen och lika stadig i tempot!!! 

Jag kunde belöna henne för detta genom att sitta helt avslappnad och stilla låååånga sträckor! Och det enda jag behövde göra när det började kännas som att hon "tappade" vänster bak lite var att flytta henne ett par steg m h a vikten, så var den härliga känslan tillbaka och jag kunde lämna henne helt ifred igen! VILKEN NJUTNING!!! Bättre sätt att börja semestern kan väl inte finnas??!!

Efter detta var det en MKT Lára-hög Anna som ilade hem för supersnabb dusch och ombyte - eftersom det var after work med kollegorna kl 17. Verkligen en trevlig fortsättning på dagen!!! Jag var den enda av de närvarande som precis gått på semester - gissa och jag passade på att påminna dem om detta faktum?!


Inga kommentarer: