lördag 8 juni 2013

Back to basics!



Vi visar trav under fyrgångsuttagningen på Vindurtävlingen.

Efter först en period med tävlingsförberedelser och sedan en period av"after competition-ridning" kände jag idag att det var hög tid för "back to basics". D v s att åter jobba efter den röda tråd som Atli lärt oss följa för successiv uppbyggnad av hästen - med den låååånga halsen på lösgjord häst i fokus. 

Redan första gången jag red kurs för Atli, år 2001, minns jag hur han sa att "Man ska alltid ha en plan för sin ridning...*". Och en av de många "poletter" från Atlikurserna som "trillat ner" för mig det senaste året är också HUR han tycker att man ska planera. Att varje ridpass ska planeras utifrån det föregående och för att vara en optimal länk till det nästkommande. (*...men också alltid vara beredd att ändra planen beroende på hästens dagsform!")

Det som stod på vårt schema idag var därför ett första pass på ridbanan, med lång hals på riktigt lösgjord häst i skritt, trav och tölt som slutmål. För att sedan kunna gå vidare i morgon med att succesivt börja höja graden av samling i tölten med bibehållen lösgjordhet. Det var ju alltså några veckor sedan sist och först kändes det lite "ringrostigt", men ganska snart upplevde jag att vi kommit in på "Atlispåret" igen! 

När Lára töltade riktigt avspänt med bibehållen längd på halsen, så att jag kunde belöna genom att sitta helt avslappnat och stilla och därmed "lämna henne helt ifred" en stund - var jag nöjd för dagen och lät henne varva ner i trav. Just traven känns det verkligen som att vi behöver lägga mer fokus på nu igen, efter att ha haft extra stort töltfokus inför tävlingen. Men som vanligt är det ju SÅ mycket jag vill träna på - så egentligen skulle jag vilja rida flera pass/dag. Och det skulle antagligen Lára också! 

Inga kommentarer: