fredag 19 april 2013

Superduper-Atli nu IGEN!!!


"After ride!"

I helgen är det dags för ännu en kurs för superduper-Atli!!! Och SMHI verkar lika upplivade över detta som vi, för de hade idag bytt gårdagens ihållande ösregn till solsken!!! TACK för det!!! Jag jobbade på förmiddagen så jag red bara en privatlektion idag. När Atli som vanligt stämt av hur jag tyckte det gått för oss sedan sist ville han se vår "dagsform". Jag fick börja värma upp som vanligt i skritt och trav på volt och i början var Lára inte helt med på att verkligen slappna av och länga halsen riktigt ordentligt. Atli tyckte därför att jag ska börja varje ridpass med att repetera kommandot för att länga halsen redan från stillastående.

För att få henne att verkligen slappna av och böja ordentligt i högersidan på volten ska jag utgå från ett läge i stillastående då hon böjer halsen inåt med avslappnad nacke, från det läget skritta fram på en liten volt, succesivt öka volten m h a vikthjälperna och sedan "rulla" över i trav med stöd på yttertygeln och STORA eftergifter på innertygeln.

När han var nöjd med vår uppvärmning fick jag skritta längs spåret i höger varv, ställa lite utåt för att få högerbogen på plats och med lätt drivning samla henne med bibehållen längd på halsen. Det var en härlig känsla när högerbogen liksom "ramlade" på plats - då bar hon verkligen upp sig med en fjädrande överlinje!!!

Från detta läge fick jag "följa med framåt i tölt" längs spåret, med lös innertygel och bara korrigera genom att sidföra ett par steg in från spåret ifall jag fick "något i handen". Lára kändes verkligen FANTASTISKT avslappnad och fin!!! Och uppenbarligen kände jag rätt, för det kom många berömmande ord från Atli!

När vi presterat sådan "fjädrande" men avslappnad tölt i båda varven ville Atli rida henne en stund också. Han har ju som princip att ALLTID sadla om innan han rider en häst. Men nu mindes han att Lára senast lyckades bita BÅDE honom och mig i samband med det, så han sa: "Sadeln får vara - hon är för besvärlig!!!!

Väl i sadeln på "arga tanten" visade han mig hur jag ska parera med yttertygeln när jag ber henne sidföra för innerskänkeln - för att bromsa upp ytterbogen, så att hon verkligen korsar ordentligt bak. När vi fått träna en stund på det själva (då han flera gånger uppmanade mig att inte överdriva utan bara ge små, små hjälper) var det dags att låta henne varva ner i trav. Först på volt och sedan längs spåret. Och än en gång fick vi beröm - nu för att Lára verkligen slappnade av och sträckte ut sin överlinje på ett väldigt bra sätt.

Efter lektionen var det också en av de andra kursdeltagarna som kommenterade att Lára sett så oerhört harmonisk ut. "HUR har du burit dig åt för att få henne så lugn och avslappnad???!!" undrade hon. Och jag kunde ju bara svara att jag jobbat - och jobbar - MASSOR med det. Som vi har kämpat för att hitta en avslappnad skritt t ex! Och vi är långt i från färdiga - men det har ju definitivt gått framåt i alla fall!!! Så, sorry Lára, matte kommer att fortsätta traggla i lååååångsamt tempo...!

Ååååh, vad jag längtar till i morgon när jag får rida mer!!!


Inga kommentarer: