tisdag 19 mars 2013

Träning och infektioner


Rena rama vitamininjektionen!!!

Man har ju alltid fått höra att det kan vara farligt att träna med en infektion i kroppen - ja, att det i värsta fall t o m kan leda till hjärtmuskelinflammation. Men hur försiktig behöver man vara - var går egentligen gränsen? Ja, det har jag undrat många gånger i "förkylningstider", särskilt när ridabstinensen dessutom kombinerats av en häst som verkligen skulle behöva komma ut och röra på sig...

När det gäller min fibromyalgi är det lite lättare. Jag vet ju att det bästa på lång sikt är att jag tränar/rider så ofta som möjligt så att det varje dag blir mycket rörelse för kroppen och samtidigt så jämn belastning från dag till dag som möjligt. Även där är det i o f s lite diffust, eftersom träningsdosen hela tiden bör anpassas efter dagsformen, som inte alltid är så lätt att avgöra förrän i efterhand när man inser att man än en gång råkade ta i lite för mycket... Men det värsta som händer i det fallet är ju "bara" mer smärta - något hjärtfel riskerar man ju inte i alla fall!

Men nyligen drabbades av halsflussen blev ju det här med träning i samband med infektioner högaktuellt igen. Ja, inte från början, för då fanns knappt ork att kliva ur sängen. Men hur länge ska man vänta i de fall när man inte "pang bom" blir frisk? Hur symptomfri bör man vara? Jag är faktiskt inne på min tredje vecka med halsont nu (det gör fortfarande ont när jag sväljer) och även om jag inte har feber så är jag fortfarande extra trött. Skulle jag ha väntat till dess jag känt mig helt återställd skulle det blivit ett lååångt riduppehåll, vilket inte bara hade gjort Lára ännu mer upprörd utan inte heller varit bra för min värk.

Som så många gånger förr hittade jag svaret på frågan på 1177.se - landstingens gemensamma webplats för råd om vård. Det råd som ges där är att man vid förkylning inte bör anstränga sig så hårt att man blir kraftigt anfådd. Det betyder ofta att man kan träna teknik men även styrka..." Även när det gäller halsont skriver man att bör avvakta med "att träna hårt". 

Med utgångspunkt från detta red jag fre-sö, men planerade ridpassen utifrån att bara Lára skulle bli anfådd inte jag. Dock kan jag så här i efterhand konstatera att det blev lite väl mycket ansträngning i helgen, med kvällsfodringar både lördag och söndag dessutom. Detta resulterade i värk både här och där... Och eftersom det dessutom gäller att "toppa formen" inför kommande helgs Atlikurs har jag nu tagit två vilodagar från ridningen igen. Det har fått räcka med att jobba. Men i morgon är planen att glädja min alltid så arbetsvilliga häst med en ridtur! 

Inga kommentarer: