måndag 18 mars 2013

The Queen måste häva myteriet!


Delar av stoflocken i Mariebäck januari 2012


Jag har ju tidigare skrivit om hur oerhört Lára sörjt att hennes ständiga (och enda) vän Tildra inte längre finns i flocken... Och att det t o m gått så långt att nykomlingen Hera, som varit en av de lägsta i rang, nu i flera veckors tid kunnat jaga bort Lára från maten bara genom att närma sig... ! :-O

Vi som sett Láras "bossiga" attityd under alla år hade ju ALDRIG kunnat föreställa oss något sådant... Och det hade väl inte någon av hästarna som gått i hennes flock längre tid gjort heller. Ingen förutom nykomlingen Hera har heller vågat sig på att utmana Lára. Däremot har det blivit en hel del stök inom "pöbeln" (Láras syn på alla hästar utom Tildra) där de plötsligt ser behov att att göra upp sinsemellan. Så helt uppenbart märker de ju av osäkerheten kring sin ledare.

När jag kvällsfodrade igår fick jag dock bevittna hur den "gamla" Lára plötsligt var tillbaka. När Hera gjorde ett försök att överta Láras hö möttes hon faktiskt av så rejält motstånd att hon fick ge upp. Förhoppningsvis är detta ett första tecken på att Lára återtar sin överlägsna ledarroll - så att det blir lugn och ro i flocken igen! För allt "stök" innebär ju risk för skador...

Jag tycker det är så oerhört intressant att iaktta hästarnas flockbeteende! Hittills har jag alltid trott att rangordningen hästar emellan är något absolut. I vår flock i Kiruna var det oerhört tydligt så i alla fall. När det var dags för hästarna att komma in på kvällen stod de alla 14 i en lång kö vid grinden, alltid i exakt samma (rang-)ordning.

Jag har därför trott att den som lyckas ta kommandot över ledarhästen automatiskt även tar kommandot över resten av flocken. MEN den senaste tiden, när Hera plötsligt kunnat styra och ställa med ledarhästen Lára har hon ändå inte kunnat göra samma sak med de övriga utan de har fortsatt att sätta Hera på plats precis som tidigare... M a o en slags "relativ" rangordning. Har du varit med om något liknande i någon hästflock? I så fall vore det jätteintressant om du kunde dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna! Har det t ex bara varit en tillfällig fas innan en ny rangordning "satt sig", eller kan en flock ha en "relativ" rangordning även under längre tid? Ser verkligen fram emot att få höra fler personers erfarenheter av hästars flockbeteende!

Inga kommentarer: