tisdag 2 april 2013

Dags för utökad körkortsbehörighet: B96!


Nu är det dags att skaffa utökad behörighet så att jag får köra tyngre släp! I morse var jag därför på trafikskola för första gången i mitt liv! (Tog det vanliga körkortet som privatist en gång i tiden.) Eftersom jag kört så mycket med hästsläp de senaste 20 åren förväntar jag mig inte några större problem med själva uppkörningen. Men det är ju det där med säkerhetskontroll av bil och släp, lastsäkring m m... Samt att jag inte får köra upp med min egen bil då den är automatväxlad. Därför kändes det som en MYCKET bra medelväg när jag hittade en trafikskola som erbjuder ett paket med 60 minuter teori, lån av godkänt ekipage till uppkörningen samt 100 minuters övningskörning med detta ekipage! 

Målsättningen är att ha det nya körkortet till sommaren. Min nya "Láralimousin" har visserligen sänkt lastvikt så det var även med de gamla reglerna tillåtet att dra den på vanligt B-kort. T o m med min starka dragbil. (Ju starkare dragbil desto högre totalvikt och därmed lägre släpvagnsvikt har ju varit det stora problemet med de gamla reglerna.) Men när jag har utökad behörighet ska jag låta höja lastvikten så att jag utan problem kan köra två hästar i fortsättningen. Ja, nuvarande lastvikt skulle väl räcka för att köra två hästar av Láras nätta modell, men sådana är ju rätt sällsynta så det vore skönt med större flexibilitet! 

Någon fler som ska ta B96-behörigheten? Eller har du redan gjort det? (Han som höll i dagens teori på trafikskolan berättade att Trafikverket utfärdat fler B96 hittills i år än vad de gjort BE under hela förra året!!!)

Inga kommentarer: