lördag 15 december 2012

Snökaos lamslår Norrbottenskusten - hästar drabbas av svält!!!




"Vi har svultit i över två timmar nu..." vittnar Lára och Tildra uppgivet.

Det är en skakande berättelse bloggens utsända får ta del av när hon efter fyra mils strapatsrik bilkörning längs oplogade vägar, i flatljus och snörök, slutligen når Mariebäck under lördagsförmiddagen. Här bor 14 islandshästar samt en shettlandsponny, fördelade på tre olika hagar och alla kan vittnar de om samma grymma verklighet: i snöovädrets spår har de lämnats att svälta i mer än två timmar. "Jag vet inte om jag överlever mer än några minuter till..." anförtror oss en fuxvalack som vill vara anonym. 

(Svält hos häst uppstår per definition samma minut som det sista höstrået från föregående utfodring ätits upp. Svår svält inträder redan någon timme senare. Reds anm.)


"Alla är JÄTTEHUNGRIGA!!!" berättar Litlamin (e Démantur, u Lára) och gör ett desperat försök att livnära sig på snö.

Läget för de drabbade hästarna riskerar dessutom att förvärras ytterligare under förmiddagen, erfar bloggen, då man vid vårt besök inte kunde se några tecken på att en lunchfodring skulle ske under de närmaste minuterna i alla fall. 

Vi har självklart sökt ansvarig för dagens lunchutfodring: Anna Niklasson, som via sin pressekreterare låter hälsa att hon tyvärr inte kan lämna någon kommentar i dagsläget. Detta eftersom hon, enligt hittills obekräftade uppgifter, befinner sig i Mariebäck för att lunchfodra hästarna. 

4 kommentarer:

Ella sa...

Fruktansvärt. Vi lider med hästarna i denna svåra timma.

Anna sa...

Hej Ella!

KUL att du läser bloggen!

Hästarna hälsar och tackar för ditt stöd! Och konstaterar att det är i svåra tider man märker vilka som är ens riktiga vänner... men det är ju inte förvånande att dessa finns på Island!

Anna

PS. UNDERBARA bilder på din blogg!!! DS

MalinS sa...

*host* Råkade visst dela det här inlägget på fb.
T.o.m. min man (ohästig) blev djupt skakad av dessa stackars hästars förhållanden. Hur skall detta gå i framtiden? Borde vi göra en insamling av något slag?

Anna sa...

Absolut Malin: en insamling bör dras igång snarast! (På kort sikt är behovet främst hö, äpplen och morötter!)

Men man skulle också behöva skramla till en hästpsykolog... För de drabbade hästarna känner sig självklart oerhört KRÄNKTA...!!! ;-)