lördag 15 december 2012

"Matte bortskänkes!" ...eller inte?!

Lára har än en gång konstaterat vilken nitlott hon fick i "mattelotteriet"... Vadå, säger ni, det är väl måååånga som ägnar sig åt markarbete med sina hästar?! Jo, visst, men en normal matte gör det någon gång då och då... och i de allra flesta fall handlar det då om att hästarna får SPRINGA i en lång lina! Láras matte hon har fått för sig att markarbete är något trams man ska ägna sig åt innan VARJE ridpass! :-O  Hur otur får egentligen en människa ha när hon tänker???!!

Och inte handlar det om att springa i någon lina heller... utan MYCKET svårare - och totalt onödiga - saker... Idag var förståss inget undantag, utan direkt man var sadlad och gått ut ur stallet drog det  igång... då ska man stanna bara för att hon visslar och sedan stå stilla... när det naturliga självklart är att fortsätta framåt och gå rakt över människan!

Sedan får man inte ens hugga efter henne, vare sig när hon ska lägga tyglarna över halsen eller sitta upp... det som funkat alldeles utmärkt under alla år på ridskolan!!! Uppenbarligen har hon aldrig hört uttrycket "varför ändra på ett vinnande koncept?!!" (Láras riktiga paradgren - att kasta sig undan så att man inte kan sitta upp i sadeln - sparas dock till riktigt högtidliga tillfällen numera. )

Idag var matte alltså precis lika tramsig som vanligt... och Lára var SÅ nära att lägga ut en annons om "matte bortskänkes"... men som tur var hann hon dra tillbaka annonsen i sista stund. För plötsligt gör matte något TOTALT otippat: hon föreslår galopp direkt ut från gården! Lára blir så överrumplad av detta uppenbara ögonblick av klarsyn att hon inte kommer sig för annat än att galoppera alldeles lugnt och sansat - trots fria tyglar... (Men som tur var fick hon möjlighet att rätta till det misstaget senare, nere på bilvägen.)

Det visade sig även fortsättningsvis bli en alldeles idealisk ridtur, där galopp blandades med trav och tölt i snöovädret. I traven såg Lára dock till att ganska snabbt få styltor under hovarna och leka "Bambi på hal is", så hon fick gå över till galopp igen. Halvvägs bort mot korsningen vid sjön blev det en snabb vändning och sedan full fart hemåt igen genom med än decimeterdjup snö på den oplogade vägen.

Sista biten hem till stallet satt dock matte av och gick - och då blev ju Lára tvungen att skritta... Synd att matte skulle förstöra en i övrigt så idealisk ridtur... Men så snart kraftfodret sedan serverades i stallet bestämde sig Lára för att överse med den fadäsen och behålla sin matte - i alla fall ett tag till. För uppenbarligen kan även en blind höna ibland hitta ett korn! Och vännerna på SMHI har lovat fortsätta med Láras favoritväder: "styltsnö" i flera dagar till!

Inga kommentarer: