söndag 18 november 2012

"Fri fart - när Lára själv får välja!"


 Börjar inlägget med två "låtsasakvareller". Men jag har inte testat något program för bildbearbetning utan det är den tragiska bristen på dagsljus denna regniga dag i kombination med test av mobilkamerans zoom som skapat den ändå ganska roliga effekten! (Effekten blir ännu tydligare om man klickar upp dem så att de blir större.)

När jag kom till Mariebäck på förmiddagen stod Lára och de andra så här i skogen bortanför diket. Och när jag ropade och visslade på min häst hände något kul: hon vände sig direkt mot sin ständiga hovdam Tildra (längst till höger i bild), som för att rådfråga henne om huruvida hon skulle bry sig om att gå till matte eller inte! (Tildra tittade upp på henne samtidigt - så det såg verkligen ut som att de hade en kort överläggning!!!)



De var ju alldeles för långt bort för att jag skulle kunna höra hur diskussionen gick dem emellan... men det slutade i alla fall med att Lára bestämde sig för att komma bort till grinden. Och jag tror verkligen inte hon ångrade sig - för idag blev det nog en ridtur som om hon hade fått välja upplägget helt själv!

Möjligen med reservation för den inledande skritten... men idag verkade det faktiskt helt OK för racerdamen att skritta - både på hellång tygel och sedan med tygelkontakt och drivning! Hon behöll avslappningen och tog låååånga, fina steg!!! 

Och sedan blev det alldeles tydligt att matte uppenbarligen hade en riktigt bra dag! För uppvärmningen fortsatte i galopp - och dessutom fri fart!!! Då blev det drag under galoscherna minsann!!! (Även om det förståss inte kunde jämföras med när vi har andra hästar att springa ifrån...! Inte riktigt whiplashvarning idag m a o.) 

Detta är en sak Lára har gemensamt med salig Reykur: hon visar så tydligt att hon har behov av att "bränna ur systemet" ordentligt ibland och verkligen få gasa på! Efter två längre sträckor i "speedgalopp" verkade damen också riktigt nöjd! Faktiskt så nöjd att hon, när vi red in på "travslinga 2" tyckte det var helt OK att avstå från galopp och hålla traven större delen av den kringelikrokiga stigen. 




Men var är "travslinga 1"??? undrar vi när vi kommit upp på höjden...

Jag hade närt en förhoppning om att man skulle kunna hitta igen den om man utgick ifrån där den började uppe på höjden för att sedan följa den ner över det nya kalhygget. Men det fanns inte en chans, visade det sig... Istället blev det "styrketräningsskritt" över stubbar och ris ner till vägen. Verkligen inte dumt det heller - cavaletti släng er i väggen!!!

Det slutliga beviset för att matte verkligen "hade tur när hon tänkte" idag var att dagens enda tölt - som kom på hemvägen - faktiskt var ÖKAD tölt! (Med undantag för några få meter i början för att samla ihop oss.) Jo, ni läser rätt, Lára fick faktiskt gasa på precis hur mycket hon ville för en gångs skull!!! Det var en OERHÖRT nöjd häst som sedan sträckte ut i avslappningstrav. Det finns kanske hopp om den här matten Lára drabbats av ändå?! 

Inga kommentarer: