fredag 5 oktober 2012

Lösgörande ridtur


Fin uppvärmningstrav på Atlikursen


Efter gårdagens intensiva Sylvialektion antog jag att Lára skulle må bra av lösgörande arbete - så var det i alla fall med min kropp! Vi red ut, mot Avan, och inledde ridturen med Láras nya - och EXTREMT otippade - paradgren: avslappnad skritt på hellång tygel. Idag höjde hon dessutom nivån ytterligare ett "snäpp" genom att frusta och frusta och frusta... Atli påpekar alltid att frustningarna är hästens sätt att säga: Nu mår jag BRA!" Och för Lára måste det verkligen vara en ny värld som öppnar sig: att man kan må bra fast man skrittar!!!

Den senaste tiden har hon ju inte velat kännas vid högergaloppen, men idag tog hon den på tredje försöket och fick då galoppera längs hela sandvägen. Tillbaka ute på bilvägen igen var min målsättning att få henne att slappna av och verkligen sträcka ut överlinjen i tölt. Använde övningen från igår, då jag omväxlande ställde henne höger resp vänster.

I o m att hon alltid väljer att tolka minsta signal från min sida, t ex att jag ställer om henne i nacken, som en tillåtelse att öka tempot är detta en MKT nyttig övning för oss på flera sätt!Till att börja med måste jag också bromsa upp henne igen efter varje "omställning", men tillslut accepterade hon att bibehålla det långsamma tempo jag valt. Och sedan dröjde det inte lång stund förrän hon verkligen slappnade av i tölten. Halsen blev så lång att jag definitivt varit nöjd även om gångarten varit trav!

För att anknyta till bilden ovan så tog vi en runda längs vår travslinga 1 också, innan vi vände hemåt. Och den här gången travade vi faktiskt - annars har ju Lára haft en tendens att göra om den till galoppslinga... I o m att det är en hel del sten, rötter och ibland även stockar över stigen är den MKT bra att träna traven på - för hästen måste verkligen lyfta ordentligt på hovarna! Samt förståss hela tiden korta resp länga steget vilket är mkt lösgörande i sig!

Efter mer tölt med lååååång hals på hemvägen samt galopp tillbaka längs sandvägen fick hon avslutningsvis sträcka ut i trav - med växelvis "omställning" även här till dess hon kändes helt avslappnad i nacken.

I morgon bitti har jag morgonfodringen - GÄSP!!! Och tyvärr ska det här eviga regnandet hålla i sig... Min plan är i alla fall att rida ett pass på ridbanan och till skillnad från idag ska det bli stort fokus på samlingen i tölt - med repetition av övningarna från gårdagens lektion. 

Inga kommentarer: