lördag 15 september 2012

Ingen sanndröm, som tur var!


En strålande höstdag! Men när jag kom till Mariebäck på förmiddagen var det inte självklart att Lára skulle ha tid med mig... Tillsammans med sin flock låg hon i vindskyddet och tog igen sig - det kunde de säkert alla behöva efter gårdagens och nattens busväder! Det var nästan så att jag ville be om ursäkt för att jag kom och störde...





Ständiga följeslagaren/hovdamenTildra låg förståss precis bredvid Lára. Här syns hon tillsammans med Sylvias fina Hremsa (e Berserkur). Och Lára må ha sett trött ut när jag dök upp, men knappt hade jag hunnit fota bilderna ovan förrän hon skuttade upp med ett käckt "Kom igen så drar vi en repa ut på byn  matte!!!" "Ut på byn" - d v s in till Alviksträsk - tyckte jag också var en bra idé eftersom jag ville passa på att rida en längre sväng i det underbara vädret!

Precis som igår inledde Lára starkt med att skritta avslappnat med lååååång hals en riktigt lång stund. Och sedan fortsatte vi på "lång och låg-temat" med en en ordentlig uppvärmning i trav - faktiskt ända bort till korsningen vid sjön. Just där står några skyltar om vägarbete och Lára tyckte uppenbarligen att varningsskyltar ska tas på STÖRSTA allvar, för hon gjorde nästan en slidestop när den första skylten plötsligt överraskade henne mitt i den avslappnde traven. (Själv tyckte jag att skylten stod ganska exakt på samma plats som den gjorde senast igår... men jag kanske tog fel...?!)

Under travuppvärmningen ägnade jag mig främst åt att försöka få koll på den vänsterbog som vi hade så totalt på drift... och när vi kom in i byn fortsatte jag med detta, först i tölt med lång och låg form och sedan med öppna i skritt.

När vi tillslut vände hemåt igen började jag med att vända runt Lára några varv åt höger för ytterhjälperna, för att få "alla bogar och bakdelar" på plats. Sedan fick hon mjukt "glida över" i tölt - med riktigt häftig tölt som resultat! Vi hade ju egentligen ridit alldeles för långt för att ägna oss åt sådan styrketräning, men jag red bara en kort sekvens tölt, gav henne en låååång skrittpaus. Upprepade tre gånger och sedan fick hon skritta hela vägen bort till Mariebäcksvägen innan vi upprepade ett par gånger till.

När jag sedan erbjöd trav sträckte hon tacksamt ut ryggen riktigt ordentligt och nu var t o m vänsterbogen där en skulle! Atli har ju betonat att ju mer jag aktiverar hennes "turbo" i tölten desto viktigare är det är vi verkligen hittar avslappningen, både före och efter. Klarar man inte att växla där emellan kommer man aldrig att kunna få hästen samlad men samtidigt lösgjord, utan den kommer att bli spänd istället. Så det var ju verkligen positivt att hon nu kunde slappna av så lätt igen!!! Och detta höll i sig när vi avslutade med vad som måste ha varit en rekordlång skrittsträcka för att vara vi. Precis som igår skrittade vi upp genom allén till kyrkan - mysigt!

Jag tror jag nämnt tidigare att jag drömmer mycket skumt p g a en medicin jag äter. I natt var det dock mer galet än på länge: jag drömde att jag hade sålt Lára... :-O  Det hela verkade vara en total impulshandling och jag hade istället köpt en annan häst utan att ens provrida... Det enda vettiga i drömmen var väl att jag ångrade försäljningen av lyckohästen så oerhört... Fast hon efter att ha ätit sitt kraftfoder bjöd på den värsta brottningsmatchen på länge när exemtäcket skulle på, bulldozer var bara förnamnet, så får jag erkänna att jag kunde se vissa poänger med drömmen i alla fall...

Inga kommentarer: