måndag 13 augusti 2012

Mera bakben!

...försökte jag få med idag - utan att för den skull provocera Lára för mycket inför kommande helgs tävling. En skör balansgång - men som tur var lyckades jag nog hålla mig på rätt sida av "provokations-linjen"! Men innan dess kunde jag konstatera att vojlocken vi använde under lektionen igår faktiskt inte hunnit torka helt ännu, trots sommarvädret. Den var m a o VÄLDIGT svettig...!

Sylvias Olivia var med när jag hämtade in Lára från hagen och när jag sedan tog av exemtäcket och -huvan inne i stallet sa hon: "Vilken vacker häst!" Snacka om att tjejen redan har ett gott hästöga!!!

Inledde ridpasset på ridbanan, med att först vända in i skritt på volt (som igår) och sedan ett försök att få lite av samma effekt i tölten - utan att behöva provocera fullt så mycket som igår. Det sistnämnda försökte jag lösa genom att tänka mig att jag red en "rak" volt, d v s red rakt fram men med massor av "hörn" där jag flyttade in framdelen ett par steg, så att vi ändå kom runt tillslut. (Vi har fått jobba så på en lektion för Syliva en gång. Den gången hade vi hästarna i princip raktställda - men resultatet blev ändå att hästarna tillslut "kom ihop" och verkligen var mellan hand och skänkel! Häftigt!) Den här gången höll jag henne utåtställd för tydligare effekt.

Och när jag i båda varven börjat känna att hon aktiverade rumpan och kom upp lite bättre med ryggen, red jag sedan ut och upp bakom bommen för att passa på att träna ökat tempo och tempoväxlingar. Började med ökade tempot och lyckades rida en lång sträcka som kändes riktigt bra - både när det gällde takt och tempo! Sedan fick hon skritta ända bort till vändplanen.

När vi vänt in framdelen lite på vändplanen så att bogarna och bakdelen åter var på plats, vände jag hemåt och fokuserade på tempoväxlingar istället. Lára tyckte förståss det var lite fånigt att hon bara fick springa fort korta sträckor - men presterade ett helt OK arbetstempo tycker jag. Och riktigt bra nedtagningar!

När hon fått sträcka ut en stund i trav skrittade vi tillbaka hem. Det blev inget jättelångt ridpass, men ett som kändes väldigt bra! Hon verkade inte alls stel efter gårdagens lektion heller. Det var däremot jag... när jag vaknade i morse kände jag mig helt mörbultad... men när jag lyckats välta mig ur sängen gick jag ut och klev i det varma SPA-badet. Och efter 10 minuter i det varma vattnet var jag som en ny människa! Kom dessutom ihåg att stretcha efteråt! (Vilket jag nu i skrivande stund inser att jag åter glömde efter ridpasset idag... får verkligen se till att komma ihåg det efter kvällens bad i alla fall!)

Inga kommentarer: