onsdag 18 juli 2012

Storsjöodjuret?!



Fick möjlighet att "lägga vantarna på" en vildfångad lax som precis dragits upp ur havet... och att den vägde över 7 kg (urtagen) kunde förståss inte hindra mig! Är ganska säker på att det är den största lax jag filéat någon gång... Det gäller att passa på när man får tag på en vildfångad eftersom omega 3-halten är så oerhört mycket högre i den än i de odlade laxarna som vanligtvis finns i butikerna.

Min favoritfrukost är äggröra (helst på egna ägg förståss) och gravad lax. Har alltid gillat att grava lax själv - och numera är jag förståss extra motiverad att göra det eftersom jag då kan göra den utan socker. (Jag tar 1 msk sukrin per kg lax för att ändå få "rätt" smakbrytning. Sockrets förmåga att göra laxen mjukare fixas istället av ett skivat äpple i lagen.) Av "monstret" blev det bl a ca 4 kg gravlax som nu ligger i frysen - vilken rikedom! Jag kokar alltid fiskfond på skrovet också - jättegott! Och när jag sedan rensat skrovet på "kött" hade jag fått ihop tillräckligt för 6 portioner laxsoppa!

Johan kunde inte låta bli att "bortse" från sin fiskallergi för en dag - så vi tillagade en bit i ugnen. Och skulle han ändå "fuska" kunde han ju lika gärna göra det ordentligt, så vi hade löjromssås till. MUMS! Johan konstaterade att det definitivt kunde vara värt det att må lite dåligt efter så god mat. Ungefär som jag ibland resonerar för vissa riktigt, riktigt smaskiga kolhydratkällor alltså. 





Inga kommentarer: