fredag 20 juli 2012

Morgonstund har guld i mund


Min underbara Mac Book Air är fortfarande på Grafit för att återhämta sig efter, hm... "te-incidenten"... men nu har de meddelat att den kommer att vara klar på måndag. Jag lääängtar! Fram till dess fortsätter jag att hålla till godo med Johans tunga, klumpiga och seeeega forskningsdator... Mobilen är väl dessutom snart full med alla bilder jag fotat i sommar men inte haft någonstans att ladda ner... Tur att jag haft Johans bilder, så att bloggen inte behövt vara helt bildlös!

Jag håller på att försöka lära kroppen att sova i alla fall hyfsat även utan sömntabletter. Har gjort försök tidigare utan framgång, men när vi var på Brändöskär hade jag råkat glömma sömntabletterna hemma så då hade jag ju inget annat val än att klara mig utan. Och det gick verkligen över förväntan, trots smal och hård säng samt att de första nätterna dessutom var rejält kalla. Har därför inte tagit någon sömntablett sedan vi kom hem heller - med varierande framgång men ändå över förväntan. Det verkar som om tiden jag går och lägger mig spelar stor roll t ex. Bästa sömnen får jag om jag lägger mig innan kl 22. Om jag av någon anledning behöver vara uppe längre än så resulterar det konstigt nog i att jag vaknar oftare under natten och att jag har väldigt svårt att sova ö h t efter kl 04. Man hade ju annars kunnat tro att jag skulle sova längre på morgonen om jag gick till sängs senare. Men uppenbarligen inte.

I går kväll kom jag av olika anledningar i säng först kl 23 - vilket är VÄLDIGT sent för att vara jag. Resultatet blev att jag först hade väldigt svårt att somna, att jag vaknade många gånger under natten och att jag knappt sov alls fr o m kl 04. När klockan blivit 05.30 tyckte jag det var lika bra att stiga upp, så jag gick ut och pratade med hönsen (jo, de var vakna!) hämtade in tidningen och åt en tidig frukost. Hann fixa en massa saker innan jag "tillslut" åkte till Lára kl 8.30!

Där kompenserade jag gårdagens snabbvisit med att pyssla om henne riktigt ordentligt innan ridturen. Det är ju extra roligt när hon nu för en gångs skull tycker om att bli borstad! När jag fortsatte med "Atliövningar" på ridbanan inledde jag dessutom med en ovanligt lång igångskrittning, ifall hon var lite stel efter gårdagen.

Idag gjorde Lára sitt bästa för att förklara att trav på "skitliten volt" i höger varv är helt onödigt när det går så bra att tölta istället. Men hennes tröga matte verkade ju inte fatta någonting, så tillslut var det lika bra att hålla masken och trava på i alla fall.

När vi sedan jobbade med tölten på riktigt använde jag en mkt bra övning som vi fått göra på Sylvias lektioner: att tölta på en "fyrkantig volt" och flytta undan bakdelen ORDENTLIGT för innerskänkeln i hörnen. Först använde jag även lite pisk för att förstärka skänkeln, men det räckte med någon enstaka gång för att hon skulle "fatta galoppen". Och vilket otroligt tryck det blev i tölten när jag på detta sätt lyckades aktivera hennes bakben - även det vänstra!

Förstod att detta var väldigt jobbigt för henne, så det blev inget långt töltpass. Och eftersom jag "tryck på hennes on-knapp" med besked satsade jag på en riktigt lång nedvarvning. Först långsam tölt på volt med lång hals och sedan dito trav. Hon gjorde några "inlägg i debatten" avseende travens vara eller icke vara nu också... men när jag envisades med att det ändå skulle vara trav piskade hon till med svansen några gånger som för att markera var hon stod. För att sedan hur lätt som helst rulla över i lugn och fin trav på liten volt, med böjning i innersidan, lång hals och helt lätt i handen. Så´na gånger blir det så tydligt att det inte handlar om att det är svårt för henne - det handlar om PRINCIPEN!

Efter denna genomkörare tog hon tacksamt emot erbjudandet att verkligen sträcka ut hals och rygg i skritt på hellång tygel. Och inte bara något halvt varv, som det brukar vara, utan många varv åt båda hållen. Så bra om hon börjar upptäcka fördelar med avslappning också!!!

Nu får vi se om jag ska göra som hönsen brukar - ta en siesta under dagen. För jag har ju varit uppe lika tidigt som dem i morse!

Inga kommentarer: