söndag 8 juli 2012

I'm back to where I belong!

Ursäkta bloggtorkan den senaste tiden! Johan och jag har varit på släkt- och kompisrally i södra Sverige och jag ville inte tipsa ev inbrottstjuvar i onödan... Vi började längst i söder, på Österlen där Johans föräldrar bor under sommarhalvåret. Där njöt vi av besök på Mälarhusen - en strand med potatismjölssand - samt magiska Ale stenar (där vi förlovade oss en gång i tiden). Dessutom firande vi Johans äldsta brors 50-årsdag och deras mors 75-årsdag (då vi bla träffade kusiner till honom som jag aldrig träffat och han inte träffat på över 20 år.)

Sedan började vi arbeta oss norrut. Först hälsade vi på fd Luleåkompisar som flyttat hem till Småland igen och nu bor i en riktig Astrid Lindgren-idyll med kohagar utanför fönstren. Och sedan en av mina kusiner som efter att bl a jobbat som läkare för FN-styrkorna i Afghanistan nu slagit sig ner i den tidigare prästgården i ett litet småländskt samhälle. Verkligen ett magnifikt ställe! Och inte bara huset var överväldigande (hans frus walk in-closet blir 10 kvm stor, hans egen 8 kvm. de skulle även slå ihop några av rummen "6 sovrum på övervåningen räcker..." Och trädgården var snarare en park... Kyrkovaktmästaren hade tydligen ägnat 5 med gräsklippartraktor varje gång den behövde klippas... (men min kusin hade satsat på två robotgräsklippare istället.)

Därifrån styrde vi sedan vidare till en kompis i Linköping. Där vi gick på härliga nostalgipromenader (Johan gick första 2,5 åren på läkarlinjen där - och jag reste ner ungefär var 6:e helg under den tiden.) Under en av dessa promenader fick så Johan SMS från en kusin han inte träffat på minst 20 år (och som jag därmed aldrig träffat.) Jonas är militär helikopterpilot men hade just landat (bokstavligen) i Linköping efter att ha jobbat på Grönland under en kompledighet. Nästa dag skulle han och familjen ge sig iväg på semester - men vi hann precis träffa dem och det var ju jättetrevligt! En rolig sak vi insåg var att Jonas först jobbat i Kiruna, men innan vi flyttade dit hade han blivit förflyttad till Boden. Och samma månad som vi sedan flyttade till Luleå lämnade han Norrbotten för Linköping. Där Johan alltså bodde under några av de år som Jonas bodde i Kiruna. Vilken rundgång!

Sista stoppet blev sedan utanför Vadstena, där vi hälsade på en kurskompis till Johan från Linköpingtiden. Vi umgicks först mycket med honom och hans fru (då flickvän) medan de pluggade tillsammans. Och när vi flyttat upp till Kiruna "rekryterade" vi Ola dit också, genom att bjuda upp honom, rida ut på islandshästar i fjällen och sedan på kvällen åka till Nikkaloukta och se solen gå ner över Kebnekaisemassivet. Dagen därpå var han på anställningsintervju på sjukhuset - och tackade ja till det erbjudna jobbet! Senare flyttade även Marie upp och eftersom vi både bodde i samma hyreshus och hade hästarna i samma stall umgicks vi ju mkt intensivt. Men sedan flyttade både de och vi från Kiruna. Och efter några "mellanlandningar" på vägen är de nu tillbaka i Östergötland. Nu var det 10 år sedan vi träffades sist - men ändå var det bara som att vi tog vid där vi slutat. Men det är väl så det blir med riktiga vänner?!

 Efter detta frossande i trevligt umgänge och orgie i återupplivande av gamla minnen var vi MKT nöjda när vi lämnade vår hyrbil på Arlanda och tog flyget hem till Luleå igen. Oj, vad det var skönt att komma hem och sova i sin egen säng!!!

Inga kommentarer: