lördag 2 juni 2012

Midurs SM-kval: två A-finalsplatser!!!


Lára i "fotostudioljus" i boxen på Bodentravet. 

Midurs SM-kval på Bodentravet började med att gå till historien som den första islandshästtävling (?) som startat fem minuter FÖRE utsatt tid!

När Lára och jag red vår uttagning i T3 var hon väldigt ostabil i formen i arbetstempot och allmänt ganska missnöjd - det blev många arga hopp från damens sida... Tempoväxlingarna gick däremot betydligt bättre än förra helgen - nedtagningarna och tempot på kortsidorna kändes riktigt bra! Ökningarna var fortfarande "tama" men vi hade betydligt värre taktproblem i dem förra helgen. Och i ökade tempot blev det precis som "vanligt" d v s ju längre Lára fick "rulla på" desto bättre hittade hon balansen. Sista halva varvet hade hon verkligen hittat balansen och det kändes som att vi skulle kunna öka hur mycket som helst! Men då säger speakern: "Var så goda att ta ner hästarna i skritt..." Just när jag skulle vilja rida två vart till!!! Sammantaget var jag i alla fall MYCKET nöjd med vår prestation. Och inte blev det sämre när det visade sig att våra poäng - 4,57 - räckte till en plats i A-finalen! Och bakom oss hade vi t ex Nina på Frimann, som till nyligen tävlades av Johan Häggberg, samt två förstaklasshingstar!

Den senare delen av dagen skulle innehålla en hel del dramatik... En ryttare blev sparkad av en häst i samband med att de skulle rida ut från ovalbanan - och hon fick uppsöka sjukhus. En annan ryttare ramlade av när hästen hoppade ut från banan och det såg visst riktigt otäckt ut enligt de som såg. Har inte hört något om hur det gick... När det var dags för V2 (vår fyrgångsklass) kom en våldsam regn- och hagelskur med stormvindar just som första startgruppen red på banan... Tävlingen avblåstes 20 minuter så att det värsta ovädret hann lägga sig och dessa ekipage fick sedan göra om sina visningar - då en och en på banan. När det var dags för mig att rida in på banan började det bolma svart rök en bit bort och medan vi red vår uttagning körde brandbilar och ambulans i skytteltrafik förbi...

Men Lára och jag hade nerverna i behåll och presterade vad jag tycker var en jättebra uttagning! I arbetstempot var vi mer överens än på förmiddagen, traven gick bra, skritten var hyfsad men jag misstänker att jag kommer att kunna läsa att tempot var för högt när jag förhoppningsvis får domarkommentarerna i morgon. Galoppfattningen gick fint - det är verkligen suveränt att ha tränat in den från skritt så behöver man inte lika mycket tid att förbereda sig! (Hade en annan häst strax bakom och jag ville verkligen inte att de skulle hinna börja galoppera före oss för då skulle Lára knappast ha tid att lyssna på vilken galopp som matte föreslog...) Sedan kom också den hästen som skjuten ur en kanon förbi oss och Lára satsade på kapplöpning, men jag kunde ändå ganska snart övertyga henne om att vi inte skulle kapptävla. När det var dags för övergången till ökad tölt blåste det så våldsamt så jag hörde aldrig speakerns kommando. Men som tur var såg jag att ryttaren framför började bromsa upp sin häst, så jag förstod att det var dags. Jag bromsade upp tempot ganska rejält i galoppen innan jag gjorde övergången. Vi har ju lättast att få till ökade tölten om vi kan få öka lite succesivt från början  - och jag tyckte detta upplägg kändes bättre än förra helgens variant med "flygande övergång" till hejsan-hoppsan-tölt. Tycker ökade gick hyfsat - fast som vanligt hade speakern alldeles för bråttom att avbryta... Just när jag började känna "suget framåt" från Lára var det dags att avbryta. Men vänta ni, när vi hunnit träna lite också!!! Var förståss supernöjd med denna uttagning och min fina häst!!! Efter oss startade Elisabeth och Tildra men i o m regnet stannade jag bara för att se arbetstempo tölt och trav innan jag gick tillbaka till stallet med Lára. Dessa två moment såg dock mkt bra ut! Och sedan kunde vi till vår glädje konstatera att vi presterat en "favorit i repris"! Elisabeth och jag kom nämligen på delad femteplats i uttagningen - på fina 4.97!!! Samma sak hände ju vid V2-uttagningen i Skellefteå förra helgen - och upprepades sedan i finalen dagen efter! Vore ju hur komiskt som helst om vi skulle upprepa det i morgon!!!

Övriga Miduriter var också jätteduktiga idag! Sylvia - som alltid ska vara värst - kvalade till SM i T2 med sin fantastiska Démantur! Hon är ju sedan tidigare kvalad i femgång - så det var ju verkligen lyckat!!! Nej, nu väntar ett varmt bad på att ta hand om den här kroppen - som faktiskt skött sig över förväntan idag, trots att det uppenbarligen är lågtryck. Återkommer med rapport efter morgondagen. Och glöm nu inte att hålla tummarna för oss i morgon!!!


Inga kommentarer: