tisdag 5 juni 2012

Láralycka på Atlikurs!

När jag red in på banan för dagens första lektion tittade Atli lite skeptiskt på hackamore:t, så jag fick börja med att förklara att hon bitit sig i munnen. När han förhört sig om hur ridningen fungerat sedan sist fick jag börja med att värma upp. Orden han skickade med mig i uppvärmningen var: "Ha en tanke med varje övning - och arbeta med övningen till dess du uppnått vad du ville. Hur länge du behöver jobba med varje övning bestämmer hästen. Men om du är konsekvent kommer det att gå fortare och fortare att uppnå det du ville!"

Jag fick jobba väldigt självständigt under uppvärmningen, vilket jag tolkade som att Atli var nöjd med vad han såg. Men då och då kom han med något litet tips. Jag inledde med Atlis grundövning: skritt på volt och flytta ut bakdelen för eftergift. Bytte varv ofta - efter inspiration från Eyjolfur. När jag ska flytta undan henne för vänster skänkel vill  hon skjuta ut högerbogen istället för att korsa ordentligt bak. Med hackamoret hamnar vi då lätt i det läget att hon böjer halsen i innersidan och gör en one rein-stop på sig själv. Men när jag kom på att jag skulle ställa henne lite utåt innan jag började flytta för skänkeln, så fick vi både bättre bogkontroll samtidigt som hon inte behövde ta till någon westernövning.

När jag övergick till trav i lång, låg form på volt ville Lára gärna gå lite utåtställd och "hänga" lite i innerhanden. Jag visste inte riktigt hur jag skulle kunna korrigera det och samtidigt lyda Atlis "order" om lös innertygel. Men då kom han till undsättning och förklarade att vad som hände var att hon började söka sig utåt på volten - så det var genom att minska volten med ytterhjälperna jag skulle åtgärda problemet.

Vi hann visa våra färdigheter i "kasta toppi" också, innan det var dags att börja "själva arbetet". Vilket denna gång innebar att rida samlad skritt längs spåret. Det gick riktigt bra att samla Lára, men i början blev hon alldeles för kort i halsen. Men när Atli tipsade mig om att ta innerhanden lite mot ytterhanden kom plötsligt längden på halsen också! Atli påpekade flera gånger att jag aldrig ska ha bråttom när jag börjar samla henne - utan ge henne den tid hon behöver för att samla sig med bibehållen mjukhet. Har jag för bråttom riskerar jag att hon bara blir spänd.

Tillslut var han nöjd med vår samlade skritt och jag fick smyga iväg i låååååååångsam tölt längs spåret. Det kändes riktigt, riktigt bra - och till mig glädje bekräftade Atli att Lára såg jättefin ut!!! Jag jobbade febrilt för att driva tillräckligt mycket och göra snabba förhållningar med tyglarna för att bibehålla samlingen, men där emellan ge henne "massor av tygel" för att hackamore-effekten inte skulle göra att hon bara krullade ihop halsen. När jag bytte varv för att börja om med samlad skritt igen bytte jag även spöhand, vilket resulterade i att Lára samlade sig ännu mer och verkligen kom upp med bogarna - så efter det blev förståss tölten ÄNNU bättre!

När vi - som alltid med Atli - avslutat med trav på volt konstaterade Atli att Lára verkligen såg jättefin ut och att hon uppenbarligen fungerade mycket, mycket bra på hackamore. "Det märks verkligen att hon börjat bygga muskler så att hon orkar samla sig på ett helt annat sätt än tidigare. Fortsätt bara att jobba henne på samma sätt, men ta det succesivt så att du inte kräver mer än vad hon orkar med - då kan du behålla henne lösgjord men samtidigt samlad. Och "gena" aldrig när det gäller uppvärmningen och nedvarvningen - de är jätteviktiga för att fortsätta bygga upp henne!" Med sådana fina vitsord från en riktig Mästare svävade jag förståss som på moln ut från ridbanan!

Under lektion 2 fick jag fortsätta att jobba henne på samma sätt. Även nu fick jag rida ganska självständigt, men fick förståss då och då värdefulla tips av Atli. Lára fortsatte att vara helt fantastisk och ridningen var verkligen en njutning! När lektionen var slut sa Atli: "Det har verkligen varit jättebra ridning idag - du är definitivt på rätt väg!" Så än en gång svävade jag ut från ridbanan!!! Nu bara längtar jag till i morgon då jag får rida mer!!!



Inga kommentarer: