onsdag 27 juni 2012

Det är noggrannheten i detaljerna som är definitionen av en mästare

Alltså, nedanstående är bara så BRA att jag kopierat det rakt av från Grönåkers hemsida. Det är Anna Hedqvist - en av alla trevliga bekantskaper från Eyjolfur-kursen i Umeå i mar - som skrivit.


Att först hugga till sin skulptur grovt för att senare slipa på detaljerna och tillslut bara med de allra finaste hjälpmedlen putsa på slutfinnischen är min tolkning hur Eyjolfur utbildar oss under åren.


Det har pågått ett tag nu. Några år, flera dagar.
Vi började med det allra mest grundläggande, kommunikationen från marken i repgrimma – nu jobbar vi med att länga överlinjen i tölten, i god balans och mellan hjälperna.
Härifrån kan vi därefter göra precis vad vi vill med hästen. När din häst kommer dit, mentalt avspänd, fysiskt lösgjord och totalt införstådd om vad skänklar, sits och tygel betyder kan du be den om vad som helst och den försöker.

Här kan vi använda alla de verktyg som vi läser om och vill nyttja.
Öppnan, slutan, skänkelvikningen, stegkortning och längningen. Övergångarna, volterna…
Ja listan kan bli oändligt lång av det det du nu har möjligheten att tillämpa för att utveckla och stärka din häst. För det är väl allas vårt mål, oavsett vilken nivå och vilka mål vi bär inom oss så vill vi väl känna utvecklingen och harmonin. Kraften och energin som vi så gärna vill ta del av och gärna behärska till fullo.

Vid betraktelse av små enkla övningarna kan det vara svårt att förstå hur enormt stor skillnad de kan göra i hästkroppen, men, med kunskapen om hur hästen fungerar fysiskt och mentalt är övningarna klockrena. Små övningar där teknik och känsla putsas på kommer att bindas ihop till en harmonisk helhet. Ryttare och häst leds in på samma spår.

Att arbeta utan stress är viktigt för utbildningen. Under lektionerna råder ett närmast meditativt tillstånd där var och en tillåts arbeta i fred och prova sig fram. Och trots det stora elevantalet under kurserna så tror jag de flesta känner sig sedda.

Eyjolfur är till fullo en instruktör men även en av de stora inspiratörerna. Han uppmanar oss att söka kunskap runtom, han ser det intressanta i olikheterna och fascineras av det annorlunda.
Jag kommer här att försöka dela med mig av hur jag upplever och tolkar det vi jobbat med under kurserna, min önskan är att inspirera er till fortsatt utveckling.
Håll ögat öppet, det kan ske när som helst!
//Anna
Tölten är det intressanta. Målet är kvalitet.

Inga kommentarer: