måndag 21 maj 2012

Sylvialektion

Veckans "torsdagslektion" var flyttad till idag, i o m att vi åker mot Skellefteå och Vindurs tävling på fredag. Jag och Lára red samtidigt som Adina och Funi denna gång (de ska också tävla i Skellefteå). Jag provade att rida på hackamore idag, för att ha det som alternativ på tävlingen ifall vi skulle ha samma otur som i höstas. (Då bet hon sig i munnen under vår första final på söndagen - så jag strök mig från final nr 2.)

Under igångskrittningen fick vi bl a rida "klockan" - d v s sidföra på volt med riktigt MKT tvärning. Man tänker sig att hästen är en av klockans visare, som rör sig runt medan den hela tiden har huvudet riktat mot en tänkt mittpunkt. Hästens kropp ska vara ganska rak i övningen. Jag hade en hel del problem att hålla ordning på högerbogen - men det gick succesivt allt bättre.

Nästa övning blev "kasta toppi" - vilket var premiär för Adina och Funi. Men Lára och jag räknar oss till dem mer rutinerade vid det här laget! Sylvia kommenterade att det var jättebra att Lára slappnade av så väldigt bra i övningen. MEN, det var avslappnade KORTA steg istället för LÅNGA... Det krävdes alltså mycket mer drivning (och därmed också förhållningar) från min sida.

Sedan fick jag börja fylla på med mer energi genom att peta till med pisken i rumpan på henne. Detta får henne oftast att göra ett hopp (ytterligare ett knep hon lärt sig i ridskolan... ett effektivt sätt att se till att ridskoleeleverna inte vågar använda pisken igen.) För att börja träna bord den olaten fick jag tölta på en liten volt samtidigt som jag såg till att pisken hela tiden låg lätt mot hennes bakdel. I början blev det en väldigt fart runt den där volten och många hopp, men succesivt lugnade hon ner sig mer och mer.

Sylvia tipsade sedan om att jag skulle träna detta mycket i skritt: skritta på volt, med pisken lätt mot hennes bak till dess hon lugnade ner sig. Då skulle jag öka drivningen med skänklarna för att göra övergång till tölt och fortsätta på samma sätt där. Än en gång konstaterade jag att vi har så MYCKET att träna på, Lára och jag!

Vid det här laget hade jag verkligen fått igång Láras motor! Det fick jag utnyttja genom att rida ut på spåret och först rida samlad skritt för att sedan göra övergång till microlångsam tölt. Sylvia tipsade om att när jag rider med hackamor måste jag vara ännu mer noga med STORA eftergifter än annars - för att hästen inte bara ska knäcka av i nacken och "tappa" bakdelen. Och när hon väl accepterade det långsamma tempot kunde jag faktiskt "slänga fram tyglarna" ganska ordentligt utan att hon drog iväg i tempo.

Fick rida tempoväxlingar också och faktiskt gick både ökningar och nedtagningar så bra att vi fick beröm av Sylvia! I nedtagningarna måste jag dock tänka extra mycket på de där STORA eftergifterna, för de är lätta att glömma när man har så mkt annat att tänka på.

När Lára först hittat tillbaka till avslappnad "kasta toppi" och sedan dito trav på volt var jag mer än nöjd och skrittade av henne. Det är ju bara SÅ ROLIGT att rida!!!

Inga kommentarer: