onsdag 23 maj 2012

Reservdäck på burk...

Det var en VÄLDIGT intensiv onsdag, så detta inlägg skrivs dagen efter. När jag skulle köra till jobbet på morgonen kände jag direkt att något var konstigt med bilen... så snart det gick (efter ca 100 m) stannade jag och klev ut för att kolla  - och det visade sig att jag hade punktering på ena bakdäcket... Det var helt tomt, så jag körde på fälgen... Ännu ett däck som fallit offer för det vassa gruset på Mariebäcksvägen... (Madde fick punktering så sent som i lördags...) Bytte snabbt till Johans bil (han använder den sällan till vardags, och nu är han dessutom i Lissabon på strokekongress) och hann (nästan) i tid till jobbet i alla fall.

Efter jobbet åkte jag direkt till stallet för att rida Lára. Hon fick äta hö medan jag borstade och sadlade (numera törs jag faktiskt ha henne lös när jag sadlar - men jag törs INTE släppa henne med blicken...!) Detta är i alla fall det absolut effektivaste sättet att få i henne extra hö. I vanliga fall äter hon väldigt sporadiskt och det tar en evighet för henne att få i sig ett halvkilo. Men om jag borstar och grejar känner hon väl att det finns en tidspress, så då kan hon äta samma mängd på ingen tid alls!

Skrittade in till byn (vill verkligen inte ha "punka på hästen" också!!!) Där tränade vi sedan tempoväxlingar och ökad tölt. Och jag kunde konstatera att damen FORTFARANDE tycker det är en bra idé att skjuta ut vänsterbogen... Jag tycker det är hög tid att hon än en gång byter tillbaka till sin "vanliga bog" - för jag har anmält oss i höger varv i fyrgången! (Ingen idé att försöka få byta varv, för då kommer Lára definitivt att byta hon också!)

Hon fick jobba ordentligt i tölten, så hon blev rejält svettig och flåsig, men sedan skrittade vi nästan hela vägen hem igen. I o m de långa skrittpassen var vi ute över en timme. När Lára sedan åt sitt kraftfoder förberedde jag packningen av utrustningen till tävlingen. Satsar inte på några vita schabrak denna gång, i o m att Lára ändå ser så trist ut i pälsen... utan jag väljer de isländska färgerna istället. Både vanligt träns och hackamore får förståss följa med - så att jag har garderat mig. Ridstövlarna hann få en välbehövlig putsning också, innan Lára ätit klart.

När jag sedan kom hem värmde jag snabbt lite middags mat i micron och slängde sadelgjorden + några schabrak i tvättmaskinen samt startade tekokaren. Och då gick förståss en säkring... (detta skulle definitivt vara HELT fel dag att köpa en lott!!!) Bytte säkringen och slängde i mig middagen innan jag skyndade mig ut för att åtgärda punkteringen på min bil.

Det blev "reservhjul på burk" - en suverän uppfinning som räddat mig flera gånger! Man skakar burken, ansluter till däckets ventil och när man sedan trycker på en knapp sprutar ett skum in i däcket. Skummet ska förståss täta, men dessutom fyller det upp med tillräckligt mycket luft att man kan köra igen. För att det ska spridas ordentligt i däcket ska man direkt ut och köra - ca 10 km i låg hastighet. Så jag snirklade runt här i Kyrkbyn och på närliggande Stadsön i 20-30 km/h. Antagligen var det många som tyckte det såg skumt ut och trodde att jag rekade för inbrott...! Nåja, så länge jag inte blev polisanmäld fick jag väl vara nöjd...

När jag avverkat drygt 10 km och sedan fyllt upp däcktrycket på macken åkte jag hem igen. Och då var det redan dags att hoppa i säng. Men jag kom ändå ihåg att hänga sadelgjord m m på tork. Det känns alltid lite spännande att ta hem och tvätta den just innan tävling - för tänk om den skulle bli kvar hemma... Det skulle definitivt bli ONÖDIGT spännande...!!!

Inga kommentarer: