lördag 12 maj 2012

"Hälften så fort, men dubbelt så mycket energi!"

Numera brukar jag oftast göra så när jag kommer till Mariebäck att jag direkt går och släpper ut Lára ur hagen, så hon kan äta från höbalen medan jag byter om till stallkläder, blöter betfor m m. Det brukar oftast funka bra, även när jag kommer i jobbkläder, att bara öppna grinden och "ropa ut" henne. Men inte idag... det var väldigt blött vid grinden och eftersom jag inte hunnit byta till gummistövlarna ännu krävdes det en viss balansakt att lyckas öppna grinden utan att bli blöt om fötterna... Och när jag väl lyckats med det stod Lára bara och trampade några meter in i hagen, uppenbarligen minst lika ovillig att smutsa ner sig som jag... så tillslut gav jag upp och bestämde att Lára skulle få äta extra hö efter ridturen istället.

Precis som med allt annat verkar Lára använda sig av "speed-metoden" även när det gäller att fälla vinterpäls. Under senaste Atlikursen tyckte hon det var dags att börja fälla - och då försvann all den långa, raggiga pälsen på bara tre dagar. Men den blekgula, trista underullen hade hon ju kvar och har tyvärr inte visat någon som helst brådska att vilja bli av med den heller. Förrän idag - nu hade hon lagt in en ny "spurt" och mirakelskrapan från Lillhästen lämnade stora högar päls på golvet. Håller tummarna att hon gör som sist - då skulle jag ha en svart, blank sommarhäst redan i början av nästa vecka!!!

Dagens ridpass blev på ridbanan, där vi repeterade övningarna från Sylvialektionen i torsdags. Nyttigt!!! Då påpekade ju Sylvia t ex att Lára lätt tappar framåtbjudningen i framdelsvändningen för vänster skänkel - och bara trampar runt på stället med frambenen. Jag har kommit på varför det blir så... Det är för att jag dels behöver bromsa upp ganska ordentligt på högertygeln för att hålla högerbogen på plats. Men i o m att hon gärna vill vrida huvudet åt höger när jag vill ställa vänster, måste jag försöka parera detta med vänstertygeln... och sammantaget blir det alltså för mycket broms... Verkligen inte lätt att undvika... men jag jobbar på saken! Det känns verkligen som vi har MILJONER detaljer att jobba med! Men det är ju detta som gör ridningen så rolig också!

Försökte även rida arbetstempo tölt, utifrån Sylvias instruktion, d v s när jag tyckte att jag red JÄÄÄÄÄTTESAAAAAKTAAAAA var det  ändå "hälften så fort, med dubbelt så mycket energi" som gällde. Och när detta kändes OK blev det tempoväxlingar. Jag var ju så väldigt nöjd med tempoväxlingarna i torsdags! Idag gick det rätt bra att "gasa på" men i gengäld fick jag alldeles för mycket häst i handen i nedtagningarna. Tog till ett Sylviaknep: att lägga en liten volt där jag flyttade ut bakdelen, i slutet av varje långsida. Och efter några sådana omgångar blev nedtagningarna bättre igen!

Dock kunde jag konstatera att tempoväxlingarna plötsligt gick betydligt bättre i VÄNSTER varv idag... just när jag anmält oss för att rida dem i höger varv på tävlingarna... I o f s kanske det är bra att ombytliga damen gör detta byte redan nu, med nästan två veckor kvar till första tävlingen... För då kanske hon hinner byta tillbaka till höger varv igen innan det är dags?!

Medan Lára sedan åt sitt kraftfoder kom Fia för att rida sin Ljúfa. Till min glädje kunde hon släppa ut Lára i hagen sedan, så jag kunde lämna henne i en box med en extra portion hö. Elisabeth och Sylvia dök också upp - de hade varit i Ersnäs och tränat på ovalen, vilken uppenbarligen precis öppnat för säsongen. De lät mycket nöjda med träningen, och jag blev SÅ träningssugen när jag hörde dem berätta!!! Det hade varit SÅ nyttigt att hinna iväg till ovalen en sväng innan det är tävlingsdags, men jag vet inte riktigt om jag kommer att kunna få till det... 

Inga kommentarer: