måndag 9 april 2012

Vilken lyx!!!



Lára nästan utan vinterpäls, efter allt Evas skrapande och borstande i helgen. (Med tanke på att hon började fälla för mindre än en vecka sedan är resultatet extra otroligt!!! ) Synd bara att vissa saker uppenbarligen måste bli sämre innan de kan bli bättre... ju mer päls hon fäller desto mer syns den trista, blekgula underullen... Oj, vad jag längtar efter hennes svarta sommarpäls!!!

Men om hon är riktigt ful i pälsen nu så är hon ju desto snyggare i kroppen! Till skillnad mot de flesta andra hästarna på kursen i helgen skulle jag säga att hon är i perfekt hull. Den lilla "fölmage" hon hade när jag köpte henne är borta sedan länge, men utan att hon fallit ur. Istället har hon hunnit sätta en hel del muskler under vintern. Det gäller bara att vara observant på att hon verkligen håller vikten, för tunnare ska hon absolut inte bli!

Tjocka hästar är ju en inte allt för ovanlig syn. Men igår såg jag faktiskt en som var riktigt TUNN... Den kom hit till Luleå bara för en vecka sedan, från några välkända islandshästprofiler längre söderut. Och jag bara undrar hur man kan sälja en så mager häst utan att skämmas?! Förutom att det är synd om hästen, som ändå varit hos dem ett halvår så de borde haft tid på sig att fodra upp den ifall den var mager när den kom... så är det definitivt badwill för deras verksamhet!!! Känner att jag blir riktigt arg när jag tänker på det!!!

Men jag har ju mycket roligare saker att skriva om, som dagens ridtur! Efter en helgs kursande brukar Lára få någon vilodag. Men efter tre dagars "ridfasta" var matte alldeles för ridsugen för att vilodag skulle vara aktuell. Och jag måste säga att det kändes oerhört lyxigt att ha fått sin häst så grundlgt "reparerad" efter tävlingen av Eva! En känd isländsk tävlingsryttare brukar uttrycka saken som att "När man tränar sätter man in på kontot, när man tävlar tar man ut...och sedan måste man sätta in nytt igen..." Tycker att den bilden är VÄLDIGT talande - kanske extra tydlig för en bankman?! Och idag hade jag åter massor "på kontot" - utan att ha behövt göra någon "insättning" själv!

Det generösa "saldot" visade sig när jag på hemvägen efter en ridtur med fokus på avslappning och gymnastisering av muskler inte kunde låta bli att testa lite samlad skritt åtföljd av dito tölt. Lára försökte som alltid ta vägen "överallt" när jag plötsligt bad om samling. Men efter en stunds ålande från hennes sida var jag riktigt nöjd med resultatet.

Och när jag sedan gjorde en övergång till samlad tölt blev jag sittande med ett STORT leende från öra till öra! Lára töltade nämligen på med massor av rygg och låååång hals utan minsta försök att dra upp tempot för att komma undan samlingen!!! Jag uppfattade henne också ganska rakriktad, jag behövde bara ställa höger någon gång ibland för att hålla högerbogen på plats. Vilken lyxig njutning!!! Det var så härligt att jag inte ens försökte göra några ökningar. Det var alltså inte bara med pälsen som Eva gjort en stor insats!!!

Innan den avslutande tölten hade vi mest ägnat oss åt skritt, med några kortare inslag av trav och galopp. Ett mycket ovanligt upplägg för oss alltså, men jag ville främst mjuka upp ev stela muskler efter kursen. Riktigt nyttigt att träna på skritten också (alt HELT onödigt, beroende på om ni frågar mig eller Lára.) Jag red bakom bommen och upp på kalhygget, för att hon skulle ha sysselsättning med att se var hon satte sina hovar.

Ner från kalhygget brukar vi alltid skritta, så det gick riktigt bra trots att vi var på hemväg. Men när man kommer ner på planare mark tycker hon alltid att det är hög tid att springa igen. Och börjar jag då korta upp tyglarna tar hon det genast som ett tecken att vi är överens om att höja tempot. Idag testade jag istället ett tips från Eyjolfur, att sätta mig riktigt tungt i sadeln  och andas ut. (Han sa att om man tränar på det kan man tillslut göra halt från ökad tölt bara med en utandning!) Och nu kunde jag till min glädje konstatera att några sådana utandningar fick Lára att återgå till lugn skritt utan att jag behövde börja bromsa med tyglarna!

Och sedan fick jag då den HÄRLIGA töltupplevelsen!!! Inte undra på att jag sken i kapp med vårsolen!!!

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

"Idag testade jag istället ett tips från Eyjolfur, att sätta mig riktigt tungt i sadeln och andas ut. (Han sa att om man tränar på det kan man tillslut göra halt från ökad tölt bara med en utandning!) Och nu kunde jag till min glädje konstatera att några sådana utandningar fick Lára att återgå till lugn skritt utan att jag behövde börja bromsa med tyglarna!"

Det förefaller som om hästar vet mer om betydelsen av andning än människor ?