tisdag 3 april 2012

Nya körkortsreglerna!

Som jag kunde berätta här redan 2011-12-13 så införs nya körkortsregler den 19:e januari 2013. Det stora glädjeämnet för (många av) oss hästägare är förståss att det kommer att vara möjligt att köra fordonskombinationer upp till 4250 kg på B-kort.

Dock kommer det att krävas en utökad B-behörighet och för att få den behöver man genomgå ett särskilt körprov. Vilket inte borde vara något problem för alla oss som kört mycket med transport. Synd bara att det ska dröja ända till nästa år innan det blir verklighet...!

Exakt hur körprovet ska vara utformat har jag inte lyckats hitta information om... Det är Transportstyrelsen som ska utforma detta och jag misstänker att man inte hunnit göra det ännu. Antar i alla fall att det, precis som idag vid BE-provet, blir viktigt att släpet är maxlastat, att lasten är säkrad på rätt sätt etc. Har fått tipset att det enklaste sättet att lösa detta helt enkelt är att hyra ett färdiglastat släp av en bilskola - så vet man att det uppfyller alla krav som ställs. Jag antar att vi kommer att vara många hästägare som vill göra körprovet så snart det bara går - så vi kanske ska gå ihop ett gäng Miduriter, hyra ett släp tillsammans och sedan köra upp på löpande band?!

Edit: Jag har hört ett rykte om att de nya reglerna skulle börja gälla redan innan 2013-01-19, men på Transportstyrelsens hemsida står uttryckligen att så inte kommer att vara fallet. Att införa dem "i förskott" skulle tydligen strida mot några regler...tyvärr!

Inga kommentarer: