söndag 29 april 2012

Magisk morgon i Mariebäck!





Optimal LCHF-frukost: äggröra med gravlax (egengravad för att slippa sockret) och Earl Grey-te! (Observera att det är Twinings ekologiska Earl Grey - betydligt godare än deras vanliga av någon anledning. Även om det inte riktigt kan mäta sig med det jag importerar från twinings.co.uk.)




Optimal Lára-frukost: en hel rundbal med hö! Jag släppte ut henne till balen direkt jag kom till stallet för att morgonfodra och sedan fick hon äta fritt medan jag fodrade övriga och fixade resterande morgonbestyr, samt avnjöt min frukost enligt ovan. Att jag satt ute vid solväggen och ackompanjerades av  hötuggande hästar, kvittrande bofinkar, en trummande hackspett och sjungande tranor gjorde ju det hela ÄNNU mer njutbart!

Lára var ju inte direkt ren idag...som ni kan se på bilden ovan... Hon måste dessutom ha legat ner ganska nyligt, för geggan och den gamla hästskiten i pälsen var fortfarande blöt och därmed omöjlig att borsta bort helt... Men jag gjorde ett försök i alla fall! När vi tillslut kom ut ur stallet redo för ridtur kunde jag konstatera att inte bara jag uppskattade morgonens stillhet: nästan alla hästarna låg och sov i solen! Det var bara en "spanare" i respektive hage som stod upp. Kände att det inte hade varit helt fel med en liten förmiddagstupplur för mig heller - men nu hade jag ju bestämt mig för att rida så rida skulle jag.

Det blev ett pass på ridbanan. Där jag varvade övningar från Atli och Eyjolfur. Först skrittade jag igång á la Eyjolfur med skritt "överallt utom på spåret" och framdelsvändningar för att få och bibehålla riktigt lång hals. Och Lára kändes verkligen avslappnad och fin! Hon kanske också hade kunnat tänka sig en förmiddagslur?!

Sedan fortsatte jag á la Atli med trav på volt i lång, låg form. Det kändes som ett tag sedan vi jobbat med detta - och det var inte helt lätt att bibehålla den långa halsen...

Efter detta blev det en instruktörs-combo: "kasta toppi" på volt med Atli-vändningar (skulle också kunna kallas töltpiruetter om jag förstått det hela rätt). Tyckte det var lite svårare idag att hitta det där läget där jag kan "åka tölt" bitvis - alltså bara sitta mjuk och följsam på ryggen, utan några inverkningar, som belöning för att hon gör rätt. Det verkade vara fusk med vänster bak som var anledningen, för när jag tillslut fick igång det m h a ett par pet med pisken så hittade vi äntligen det där läget då hon bara "rullade på-" i skrölt med riktigt lång hals! Drog mig till minnes vad Atli brukar säga: "Om du använder kraftigare hjälper får du en större reaktion med effekt som sitter i längre - så du får längre sekvenser av det "magiska ögonblicket" när hästen gör rätt och du kan belöna genom att vara mjuk och passiv." Han påpekar också alltid att det är i det "magiska ögonblicket" - då vi kan lämna hästen ifred - som den lär sig något. Det är dessa ögonblick som utvecklar hästen.

Tog också många micropauser med skritt på lång tygel under hela ridpasset och såg till att hålla henne lite böjd hela tiden från nedtagning till ny igångsättning för bibehållen lösgjordhet. Det var faktiskt nedtagningarna som var svårast idag - medan igångsättningarna gick bättre än någonsinn, så länge jag höll henne böjd medan jag kortade tyglarna!

Efter avslutande trav på volt - där jag fick henne mer avslappnad än i början av ridturen - var jag mycket nöjd med dagens ridpass!




...och efteråt blev det "förmiddagsfika" vid solväggen: kraftfoder för Lára och mer te till mig! Härligt!!! I morgon har jag lovat att lunchfodra. (Vi stänger tidigt på banken i morgon eftersom det är Valborgsmässoafton.) Och då tänkte jag förståss också rida. Men sedan tror jag faktiskt Lára ska få resten av veckan ledigt. (Möjligen med undantag för torsdag ifall det blir Sylvialektion då.) Tycker hon förtjänat några dagar ledigt - om jag nu lyckas låta bli att rida lycko-hästen vill säga! 

Inga kommentarer: