onsdag 4 april 2012

Lára övertygar med galopp

Idag var jag "på benen" igen tillräckligt för att orka jobba. Kändes bra, särskilt som jag inkl ledigheten i slutet av förra veckan missat FYRA jobbdagar "på raken". Bara att kasta sig över de mest akuta "krishärdarna" m a o. När det var dags att gå hem för dagen var jag riktigt trött, men hade faktiskt lyckats vara riktigt effektiv!

Efter jobbet åkte jag till Mariebäck för att Lára och jag skulle få oss ett ridpass i kvällssolen. (Oj, vad man uppskattar det efter den låååånga, mörka vintern!!!) Sylvia berättade att hon, inspirerad av Eyjolfur, tränat "kasta toppi". Det lät ju väldigt nyttigt och bra, det ska jag också göra! tänkte jag.

Men när jag red upp på skogsvägen bakom bommen föreslog Lára lite försynt att vi kunde galoppera istället. Genom att helt enkelt rulla över i en lugn och trevlig galopp direkt ur skritt. Till min stora förvåning såg jag att hon dessutom valt HÖGER galopp - den hon så envetet undvikit under några månader...!!! Det hände verkligen något med hennes vänsterbog på den där Eyjolfur-kursen!!!

Om någon missat historiken: när jag köpte henne var det alltid högerbogen hon sköt ut - så jag har jobbat frenetiskt med att få den "på plats". Något jag tillslut lyckades så bra med att Sylvia för någon månad sedan påpekade att det nu faktiskt var Láras vänsterbog som var "på vift"... I det läget åkte vi till Umeå, kursade två dagar för Eyjolfur och när jag sedan red uttagningen i B-flokk är det plötsligt högerbogen hon skjuter ut igen... (Något jag tyvärr inte märkte i nervositeten, vilket förståss gav dåliga töltpoäng...) Och idag valde hon alltså HÖGER galopp själv - ytterligare ett tecken på att det inte är vänsterbogen som är problemet f n...!!!

Nu insåg jag att jag egentligen var alldeles för trött för något ambitiöst "kasta toppi" - utan konstaterade att Láras galoppförslag var alldeles lysande! Red därför MASSOR av galoppfattningar, direkt från skritt. Jag varvade mellan höger och vänster galopp - och Lára tog rätt VARJE gång! Duktiga gumman!!! Dessutom hade hon inte ens bråttom, utan verkade lika nöjd som jag med en riktigt "stillsam" galopp.

Trevligt nog fungerade underlaget utmärkt för galopp hela vägen upp på kalhygget! När vi passerat högsta punkten och vände tillbaka hemåt passade jag som vanligt på att låta henne skritta på nervägen. Där måste hon ju hålla lite koll på sina fötter - och brukar därmed skritta riktigt avslappnat även med lite längre tygel.

Tillbaka på skogsvägen kunde jag inte låta bli att rida lite ökat tempo tölt - och jag tyckte faktiskt att det kändes riktigt bra! Förhoppningsvis var det så att vi verkligen lärde oss något i helgen, så att det inte bara var tur att det gick bra idag!

När Lára sedan mumsade sitt kraftfoder ägnade jag mig åt att ta itu med de hästprylar och ridkläder som ännu inte kommit på sin plats efter helgen. Det blev några vändor både till förrådet och Josefshallen. Ja, jag höll faktiskt på så oerhört läääänge med detta att Lára t o m blev tvungen att äta upp mineralerna hon alltid sparar till sist...! Men nu är det mesta i ordning igen! (Jag skriver "det mesta", för en fin ridhandske i skinn verkar sakna sin make... Men förhoppningsvis dyker den upp någonstans!)

Nu till helgen är det Atlikurs igen - men då har jag faktiskt överlåtit min plats till Eva. Vi brukar alltid åka till Umeå i påsk, så jag kunde ändå inte vara med. Och det är ju jättebra för oss alla tre (mig, Lára och Eva) om även Eva får de instruktioner av Atli som jag brukar få! Dessutom unnar jag verkligen alla - och då allra helst Eva - att rida för suveräne Atli!!! Men nu blir det kanske så att vi är hemma ändå... jag orkar nog inte med en "borta helg" till så här snart. Det kommer att kännas konstigt att vara hemma men inte vara med på kursen... Dessutom verkar det faktiskt bli en 4-dagars den här gången, något jag aldrig varit med om. Men det gör det ju lättare för Eva att hinna "hitta knapparna" - det är ju aldrig helt lätt första gången man rider för en ny instruktör. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Anna,din blogg är bara bäst!
Du är snabb med uppdateringar och skriver på ett sådant pedagogiskt och bra sätt.
Man blir engagerad!
Tack också för mycket bra om Gaedinga som jag missade då jag är sjuk.
Är så roligt följa dig och Lára : )
Ha en riktigt trevlig påsk!
Kramar från Sandra

Anna sa...

Åh, Sandra, vad det värmer när du skriver så där!!! Det kommer jag att leva på läääänge!

Hoppas att du också får en trevlig påsk - och att du snart mår bättre igen!!!

Kram
Anna