tisdag 6 mars 2012

Repetition av Atlikursen



Trav med lös innertygel - för avslappnad häst.


Efter ett helt dygns riduppehåll fick jag rida lyckohästen idag igen! Målsättningen var att repetera övningarna från Atlikursen - och efteråt var jag faktiskt riktigt, riktigt nöjd med resultatet! Lára var visserligen lite "springig" i början - det gick inte att ta miste på att hon haft vilodag igår. Men jag kom ihåg Atlis ord om att i sådana lägen alltid fokusera extra mycket på uppvärmningen - och jobba med den till dess hon är avslappnad. Även om det tar hela ridpasset. (Eller flera dagar.) 

Det som visade sig behövas idag var ett grundligt arbete med att länga halsen på volt i skritt. Men när hon väl började frusta och slappna av så visade det sig att mycket av kurseffekten fanns kvar! Att få samma avslappning i trav resp tölt på volt gick därefter betydligt lättare.

När vi var redo att börja "själva arbetet" inledde jag med samlad skritt. Var ju först lite konfunderad i helgen över att Atli, som tidigare pratat om mycket drivning i detta moment, plötsligt på lördag sa att jag INTE skulle driva en massa utan bara fokusera på att hon skulle skritta långsamt, med längd på halsen. Skulle jag börja driva skulle jag bara få mer och mer i handen, sa han. För att sedan på söndag åter uppmana mig att driva mer. Men om jag inte missförstod det hela så handlade det på lördag om att hon var alldeles för spänd och stressig för att "behöva" mer drivning. Medan hon på söndagen var så pass avslappnad att det var läge att fylla på med ännu mer energi. 

Idag fokuserade jag först på ett långsamt tempo och att hon var lätt i handen. (Gjorde halt då och då, med uppmaningen att hon skulle länga halsen, för att påminna oss båda om att det inte bara var "halvlång" hals som gällde.) När detta fungerade bra började jag driva lite mer och viftade även till med pisken, vilket förståss gav MASSOR av energi! Det tog en stund att kontrollera denna, så att vi åter skrittade saaakta, men nu med högre grad av samling. Atlis ord "Leta hela tiden efter kvalitetsstunderna - då du kan ge lös tygel - det är då hästen lär sig!!!" 

Gjorde även övergång till tölt och den kändes riktigt bra! Kunde inte låta bli att testa tempoväxlingar också. Har kommit på att problemet med våra ökningar hittills nog har varit att både hon och jag gasat för mycket och för fort. Hon har då blivit hög i formen och tappat lösgjordheten. Framöver ska jag istället göra mer gradvisa ökningar, hela tiden med rörlig hand, och inte öka mer än att hon behåller den avslappnade formen. Det var ju när jag lyckades med det i söndags som vi fick beröm av både Atli och Sylvia! Min förhoppning är att sådan träning resulterar i att jag sedan succesivt kommer att kunna rida allt snabbare med bibehållen lösgjordhet. 

Avslutade dagens ridpass med en grundlig nedvarvning - extra viktigt när hon nu fått speeda på lite. Först trav på volt (där märktes fortfarande en "kurseffekt" för det gick snabbare än jag hade räknat med att få henne att slappna av) och sedan i skritt - då hon tacksamt gick med nosen nästan i backen! Var SÅ nöjd med min häst idag också!!! Och jag avundas Eva som får rida henne i morgon! På torsdag blir det förhoppningsvis lektion för Sylvia. (Sorry, Lára, mer ridbana...) Men jag ser verkligen fram emot att rida ut igen på fredag eller lördag - det var ju så läääänge sedan! Då ska vi träna tempoväxlingar i massor! 


Inga kommentarer: