lördag 3 mars 2012

Atli-kurs dag 2



Måste börja med att berömma SMHI - de hade verkligen lyckats bra med vädret idag: lika strålande sol som igår, men dessutom nästan vindstilla!!! BRA jobbat!!!

Inför dagens första ridpass hade vi inte helt optimala förberedelser, Lára och jag... Janne och KG höll på att elda gammalt virke m m och när Lára fick se elden blev hon JÄTTERÄDD! Dessutom rasade det snö från ett tak väldigt nära oss bara strax efteråt...

Väl på ridbanan fick jag förståss börja med att få henne att slappna av på volt i skritt. Inte helt enkelt... men det gick ändå bättre än igår i alla fall. När vi även jobbat med att länga halsen på volt i tölt var det dags att ta sig an den samlade skritten.

Tidigare har jag alltid fått använda massor av drivning för att samla henne. Men nu sa Atli att jag främst skulle fokusera på att få henne avslappnad i ett riktigt långsamt tempo. "Sök hela tiden kvalitetsstunderna - d v s då du kan ge lös tygel!" Skänklarna skulle bara ligga om henne, men inte vara aktiva.

Han tog också över och red henne en stund, först i samlad skritt och sedan i tölt. Efter det fick jag prova igen - och det var förståss betydligt lättare att hitta de där "kvalitetsstunderna" nu! Och tölten efteråt kändes verkligen trevlig!

När jag avslutningsvis lät henne trava på volt kändes hon härligt avslappnad! Det var bara att hålla tummarna för att det skulle hålla i sig till eftermiddagen!

Under ridpass 2 märktes det verkligen att jag ridit två lektioner för Atli redan - för hon kändes riktigt avslappnad och trevlig både i skritt, trav och tölt på volt och presterade trevlig längd på halsen i alla tre!

Efter detta var det så dags för samlad skritt igen, först med samma fokus på avslappning i det långsamma tempot. Efter nästan ett varv runt ridbanan var Atli uppenbarligen nöjd med oss så långt, för han uppmanade mig att öka drivningen. När vi passerade förbi honom skulle han hjälpa till lite och placerade ena handen uppe på Láras rumpa. Det tyckte damen INTE om - och försökte sparka honom! :-O  Med pisken i rumpan markerade jag att det INTE är OK att sparkas - och då stod hon nästan på bakbenen... Men sedan, mina vänner, sedan presterade hon en FANTASTISK samlad skritt!!! Atli såg till att jag inte glömde de där viktiga "kvalitetsstunderna" med lös tygeln - och nu kunde det bli betydligt längre också.

Fick så göra övergång till tölt från den samlade skritten - och vilken tölt det blev!!! Hon jobbade verkligen med ryggen, kom upp fram och fick mycket större rörelser! Matte bara njöt - och berömmet från Atli förstärkte ju bara lyckokänslan!!! Atli påpekade att det här var riktigt jobbigt för henne - så jag fick ganska snart gå in på en volt och först få henne att länga halsen allt mer i tölt, för att sedan gå över i trav och varva ner. Det var en MYCKET nöjd matte som satt av sin duktiga häst! Utvecklingen sedan lektionen i fredags kändes så ENORMT stor - det kändes som att jag redan ridit en hel kurs. När jag så insåg att det faktiskt är två lektioner kvar i morgon också blev jag ju inte mindre nöjd! 

Inga kommentarer: