torsdag 15 december 2011

Nya regler för tungt släp 2013!!!

I onsdags beslutade riksdagen om nya körkortsdirektiv, vilka börjar gälla 19:e januari 2013. De nya reglerna innebär att man med B-körkort får köra ett motorfordon med totalvikt på max 3.5 ton kombinerat med ett släp på över 750 kg. Dock förutsatt att fordonskombinationens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4.250 kg.

ÄÄÄÄÄÄÄÄNTLIGEN!!! ....är beslutet fattat! Synd bara att det ska behöva ta ett år innan det träder i kraft... det känns ju så självklart att en starkare dragbil (och därmed högre totalvikt) ger ett säkrare ekipage!

Källa: hästmagazinet.com

5 kommentarer:

Malin sa...

Äntligen;) Första gången man blir glad över att man inte lagt ut dyra pengar på et BE-kort:)

Anna sa...

Precis! Jag tycker dessutom att Norrbotten borde bli försökslän för detta, med början redan 2012! (Och Västerbotten också förståss - eftersom vi åker dit och tävlar också!) Hur driver man igenom det?!

Anonym sa...

Äntligen!
Men det kommer bli ett förar prov läste jag. Inte bestämt ännu hur det skulle vara utformat men man måste ha ett godkänt prov innan man får tuta och köra!
Vet du ngt mer om det?

Gillar verkligen din blogg : )
Hälsningar Sandra

Anna sa...

Hej Sandra och TACK!!!

Jag har också tidigare hört talas om att det ska krävas någon typ av förarprov. Men eftersom det skulle bli ohanterligt att genomföra prov med alla innehavare av B-kort trodde flera bedömare att det antagligen i praktiken skulle hanteras så att alla som redan har B-kort idag skulle få utökad behörighet automatiskt. Medan nya körkortstagare skulle behöva göra även det nya provet. Tydligen har det fungerat så, när man gjort motsvarande ändring av andra behörigheter tidigare. Har inte hört något mer om det nu... Men du kan vara säker på att jag håller ögon och öron öppna efter mer info och självklart återkommer i frågan så snart jag vet mer! (Det är väl också först nu, när beslutet verkligen är fattat, som berörda instanser kan börja utreda hur det ska genomföras i praktiken. Det är ju först nu man vet säkert vad man har att agera utifrån!)

Anonym sa...

Tack för utförligt svar!
Jag fortsätter såklart följa din blogg som är superb : )
Passar också på att önskar dig en riktigt trevlig jul!
Hälsningar Sandra