torsdag 17 november 2011

Ridterapi

Det blev inte så mycket till ridning igår.... Det verkade vara samma sak för alla jag träffade i stallet, att vi inte orkade vara fokuserade när det slutat så tragiskt för Djarfur och vi alla kände så för stackars Sussie... Men alla red vi ändå en stund, bara för att få tillbringa tid med våra kära hästar. Fia och Madde hade redan ridit när jag kom. De hade ridit ut, men jag valde ridbanan istället.

Med en ofokuserad matte i sadeln fick Lára ägna sig åt det enda som är riktigt svårt för henne: att fortsätta skritta även om matte omväxlande kortar och länger tyglarna. Så på ett sätt skulle man faktiskt kunna säga att vi "hårdtränade" för det blev MÅNGA varv runt ridbanan då vi bara ägnade oss åt detta. Trodde länge att jag inte skulle orka ta tag i något annat. Men även i detta läge spred lycko-hästen inspiration så tillslut kände jag att jag ändå ville göra liiite mer.

Övergick till att rygga runt ridbanan. Och även denna gång blev det förvånansvärt rakt bakåt! Fast till skillnad från sist var faktiskt nytt staket på plats runt ridbanan - så det var ju nästan fusk! ;-) Att säga till hästen att den ska rygga brukar ofta uppfattas som en dominant handling, så jag hade väntat mig en hel del protester från damen. Men det var faktiskt bara i hörnen det blev lite "småstök". Duktig tjej!!! Precis som sist gjorde hon dock små spurter här och där som för att liva upp det hela! Och jag undrade vad Atli skulle säga om vi skulle tölta baklänges?! ;-)

Tölta framlänges blev i alla fall nästa steg. Varvade slutor i tölt med Atlivändningar och hon kändes riktigt trevlig! Insåg plötsligt att jag inte galopperat på ridbanan på hur länge sedan som helst. Dags att ändra på det! Först höger galopp, där jag fattade galoppen ur trav. Testade att bromsa upp tempot ordentligt i galoppen och sedan styra in på en volt. Jag är ju inte bortskämd med att kunna bromsa i galoppen på ridbanan - Feykir förvandlades lätt till ett järnspett då... så det här kändes jättelyxigt!

I vänstervarvet fattade jag galopp från skritt istället, för att sedan på samma sätt bromsa upp för att galoppera i ett lägre tempo på volt. Insåg sedan att jag sitter kvar i gamla Feykir-vanor... på honom fattade jag alltid högergaloppen från trav medan vänstergaloppen gjordes från skritt för att han annars blev mer "springig" i den. Kanske dags att börja tänka nytt?!

Som avslutning fick Lára trava riktigt sakta längs spåret - och det gjorde hon riktigt, riktigt bra! Och matte var SÅ tacksam för den här stundens ridterapi!!!

Efteråt fortsatte pysslet och jag smorde bl a hennes ben med Helosansalva. Vi konstaterade att det inte är lätt att veta hur man ska göra för att bli av med mugg... På vissa ställen (t ex Agrias hemsida) står att man ska tvätta dagligen med speciellt schampo, försöka klösa bort skorporna när de blötts upp av schampot eftersom bakterierna sitter under skorporna och sedan smörja med bakteriedödande salva. På andra ställen (t ex Apotekets Hälsoråd för häst) står att man ska undvika att tvätta, låta ev lera torka och sedan bara borsta bort den, INTE ta bort skorporna för då riskerar man att "släppa in" bakterier, samt smörja med mjukgörande kräm...

Någonstans läste jag att ifall man inte kunde undvika lera helt (vilket är helt omöjligt just nu) så var det bra att smörja in benen med en riktigt fet salva, som "håller leran ute". Det låter rimligt tycker jag, så jag ska köpa Idominsalva eller liknande och testa med den.

I morgon blir det en ny vilodag för oss, inför Atlikursen. Egentligen skulle jag ha behövt rida ett pass där jag blev riktigt varm och svettig, så att jag vågade stretcha ordentligt. Denna dags ridterapi gav ju inte alls sådan värme i kroppen att jag vågade stretcha ö h t. Men man ska ju orka också... Vi får hoppas att det går bra ändå att rida på fredag. Och efter det lär jag ju i alla fall vara tillräckligt varm för lite stretching!




2 kommentarer:

Anonym sa...

Salicylsyrevaselin som du smörjer in rikligt är mkt effektivt.
Skorporna försvinner fort.
Tvätta inte för ofta men använd gärna grönsåpa när du tvättar.

Mvh Sandra

Anna sa...

Hej Sandra! Kul att du läser min blogg! Och TACK för tipsen!

mvh
Anna