onsdag 2 november 2011

Lite mys!



Lilla fröken är ju inte så förtjust i att bli borstad direkt... tycker uppenbarligen att det kittlas även om man försöker borsta ganska hårt. Fast det verkar variera mellan olika dagar hur känslig hon är också. I somras hade jag henne t ex lös ute och kunde då borsta utan att hon försökte bitas.

Det enda ställe hon riktigt tycker om att man borstar är i alla fall huvudet - där verkar det aldrig kittlas. Igår passade jag därför på att borsta huvudet extra mycket, med flera olika borstar, så att hon inte BARA skulle vara jättearg på mig i stallet. Upptäckte dessutom att hon var lite torr i mungiporna så jag smorde dem med vaselin. Och det hade hon inte heller något emot. Hon är nog en häst som egentligen skulle gå med täcke jämt, för då skulle man ju inte behöva utsätta henne för så mycket borstning. Utom just på huvudet, som hon ju tycker om.

Tvättade hennes ögon med koksaltlösning också, för f f a högerögat var ganska geggigt. Normalt brukar problem med inflammation i ögonen komma på sommaren när det är mycket flugor. Men den här konstiga, varma och därmed extremt leriga hösten verkar inte vara optimal för hästarna... Har hör om flera fall av kolik/magbesvär resp allergiska reaktioner den senaste månaden, vilka antagligen beror på att hästarna fått i sig något olämpligt. Det hade definitivt varit bättre om det ville frysa på snart!

The Queen of Mariebäck har vilodag idag. Det är ju en vecka sedan hon vilade sist. Troligen blir det även vilodag i morgon... jag missar morgondagens lektion p g a att en av mina närmaste kollegor har inflyttnings-after work. Som tur är har bussiga Sylvia lovat att jag får rida lektion på söndag istället! Eva har inte heller möjlighet att rida lektionen i morgon, hon jobbar 7.30-20.00. Ev skulle hon kunna ta ut lite komp för att rida Lára, men i så fall mitt på dagen och inte på kvällen då det är lektionsdags. 

5 kommentarer:

MalinS sa...

Tindra är ju också väldigt kittlig, men det som faktiskt funkar bäst på henne är att ha henne i repgrimma med rep och stående lös. Ju mer hon sitter fast desto mer irriterad blir hon vid borstning.
Jag har repet lätt och mjukt i ena handen och borstar med den andra och så fort hon är i närheten av att markera mot mig rycker jag till rätt rejält i repet. Jätteskillnad efter bara två gånger "lös".
Jag började prova det här efter att ha sett den här dokumentären:
http://www.imdb.com/title/tt1753549/
(se trailern på sidan jag länkar till)!

Anna sa...

Intressant! (Och häftig film/trailer!!!)

Jag har märkt att endel av Láras protester kommer för att hon förväntar sig att jag SNART ska kittlas. T ex får jag oftast borsta hals och bog på vänster sida. Men på höger sida hugger hon så snart jag närmar mig med borsten. Fast om jag först borstar vänster sida och sedan sträcker armen under halsen så att jag kan borsta högersidan av bogen utan att flytta mig, så får jag oftast borsta där också. Det gäller bara att inte släppa hennes huvud med blicken under manövern - för jag befinner mig ju inom räckhåll för tänderna...

Hur var det med Tindra när hon gick med föl - var det ett problem då också att hon är kittlig?

MalinS sa...

Ja, Brandi fick knappt dia i början. De först dygnet fick jag hålla i Tindra vid matdags. Hon vande sig, men Brandi fick aldrig myssnutta, utan alltid bara äta sig mätt. Hon avskydde att ha honom petande under magen.
Ofta stod hon helt blickstilla och pep (nästa kved) när han diade.

Jag jobbar mycket med att fortsätta borsta/ta på stället hon är kittlig på tills hon slutar försöka bita. Så fort hon bara står och accepterar att jag rör där så slipper hon beröringen.

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna sa...

Jätteintressant att höra hur du gjort/gör! Själv har jag nämligen aldrig tidigare träffat på en häst som varit så här enormt kittlig...