fredag 25 november 2011

En dos lycko-Lára



Efter fyra vilodagar för matte (tre för Lára) skulle jag idag äääääntligen rida igen! När jag körde till stallet kunde jag till min glädje konstatera att grusvägen till största delen var täckt av ett vitt islager. M a o skulle det inte alls vara lika hårt att rida på som den senaste tidens hårdfrusna lera. Dessutom lyser ju det vita upp!

Även Lára verkade se fram emot ridturen - för hon var snabb att komma när jag gick ut i hagen och visslade efter henne.  Bestämde mig för att rida mot Avan. Förhoppningsvis skulle t ex sandvägen vara så mjuk att vi kunde galoppera - för efter all den här vilan behövde hon säkert få "blåsa ur systemet" lite. Väl där kunde jag konstatera att jag haft rätt i mina förhoppningar, så vi galopperade! Hade trott att Lára direkt skulle försöka dra på riktig racergalopp när hon äntligen fick springa på, men de hade varit där och fällt en massa träd längs sandvägen - något som gjorde henne lätt skeptisk och därmed höll nere tempot.

Ute på bilvägen igen övergick jag till att träna samlad skritt, med fokus på eftergifterna. Verkligen inte lätt när man inte hade ridbanans staket att ta stöd emot! Lára kunde ju ta vägen precis var som helst - och gjorde det också! :-O Men jag var enträgen och tillslut var jag faktiskt riktigt nöjd med den samlade skritt vi presterade. Smög iväg i tölt och fick då njuta av ett riktigt trevligt arbetstempo! Här var islagret på vägen tjockt och vitt - men Lára fick bra fäste med sina broddar.

Red sedan båda travslingorna i skogen. Här var underlaget också mjukare, så vi varvade trav och galopp. På hemvägen blev det sedan två lååååånga sträckor samlad skritt, båda följda av trevlig tölt på isen. Och när jag sedan lät henne sträcka ut i trav längde hon verkligen ordentligt på halsen - det var förståss skönt att sträcka ut ordentligt efter all samling!

Efter ridturen var det dags för muggbehandling. Har inte tvättat hennes ben sedan i söndags. I o m att det ÄNTLIGEN frusit på i veckan, så att det inte varit lerigt i hagarna, har jag velat ta chansen att verkligen låta benen vara torra. När jag nu spolade benen kunde jag konstatera att hon på tre av fyra ben bara hade ett litet område med skorpor - ung som en 50-öring stort. På det fjärde ingenting! När jag sedan schamponerade med klorhexidinschampot lossnade alla kvarvarande skorpor, så jag kunde schamponera ordentligt även under dem.

Lára fick äta kraftfoder medan schampot skulle verka. Jag tog på hennes "raffset" också (det tigermönstrade fleecetäcket) för hon hade blivit ganska svettig i det varma vädret. Det märktes att hon tyckte att jag störde henne i maten, när jag skulle dra täckets "polokrage" över huvudet på henne. Så snart mulen stack fram igen så åkte den direkt ner i krubban!

När schampot verkat i drygt 10 minuter fick Lára ta en paus i maten så att jag kunde skölja benen. När jag sedan torkat dem så torra som möjligt smorde jag med fet Idominsalva, för att skydda mot lera ifall det milda vädret skulle fortsätta.

På väg hem var det sedan meningen att jag skulle stanna på simhallen och basta ångbastu för att kunna stretcha riktigt ordentligt - är verkligen i behov av det! Men väl där upptäckte jag att badväskan inte kommit med... så jag fick åka hem istället. Får väl se om jag tar mig iväg lite senare i kväll, eller om det blir ett varmt bad hemma istället. Efter ett sådant törs jag ju också stretcha.

Nu ska jag njuta av islandshästarnas tävling i Globen på svt play!!!


Inga kommentarer: