onsdag 5 oktober 2011

Litlamin!





Kolla in den här söta lilla damen: det är Láras föl Litlamin (e Démantur)! Jag har inte sett henne sedan hon lämnade Mariebäck när hon var bara någon dryg månad gammal. Men nu är hon tillbaka. Och jag föll förståss pladask!





Litlamin och ett år äldre Hrissla. De är faktiskt väldigt lika, samma färger och båda med en liten stjärn i pannan. Men Hrissla är undan Hamradis, så de är inte alls släkt.

Innan jag red Lára idag klippte jag henne en andra omgång på halsen, bogarna och mellan frambenen. Hade tänkt klippa lite till också, snett bakåt från bogarna så att även magen i sadelgjordsläget blev klippt. Men av någon anledning fungerade klippmaskinen inte riktigt som den skulle så jag nöjde mig med hals och bogar. Kunde i alla fall konstatera att det inte var konstigt att Lára blivit så svettig när vi ridit på slutet - pälsen på halsen hade hunnit bli riktigt tjock!

Hade tänkt rida ut, men inspirerad av Elisabeth och Tildra bestämde jag mig för att istället rida på ridbanan. Tycker vi hittat ett mkt bra upplägg för uppvärmningen: först avslappnad skritt längs spåret. Sedan till volten där jag först stämmer av att jag kan vända henne inåt med ytterskänkel och vikt för att sedan istället flytta ut bakdelen. Och avslutningsvis trav på volt i båda varven, där ytterskänkeln håller henne på volten så att jag kan ge lös innertygel.

I tölten fick hon börja med lång hals, låg form och lite under medeltempo, varvat med några Atlivändningar. Sedan var det dags att jobba ordentligt! Gjorde övergång från samlad skritt till samlad och riktigt långsam tölt. Lite pisk i rumpan några gånger utan att hon fick dra iväg i tempo och det kändes som att hon aktiverade sina bakben och att bogarna bitvis kom upp lite. Härlig känsla!

När hon först fått sträcka ut i trav längs spåret och sedan på volt skrittade jag av. Och då passade jag på att då och då korta resp länga tyglarna, för att träna på att kortare tygel inte automatiskt betyder "springa!" Nyttigt - och en extra utmaning nu när jag verkligen kommit åt hennes "on-knapp" i tölten!


Inga kommentarer: