fredag 16 september 2011

Öronfladder och snabb tölt





Jaaaaaaaa, idag fick jag rida lycko-Lára igen!!! Och vi fick dessutom sällskap av Kristin och Funi. Vi tog till höger nere på bilvägen och började mjuka upp hästarna med sidförande i skritt. Lára har en lite lurig sak för sig när man ska ställa henne till vänster: hon viker halsen åt vänster men huvudet åt höger... Inte helt lätt att korrigera, men jag tycker det går bäst om jag håller ut vänsterhanden en bit från halsen.

Nästa steg blev att jobba enligt Atlis instruktioner med trav i grundform. Det blir ju lätt racer-trav för Lára, särskilt när vi har sällskap. Men idag gick det verkligen över förväntan att få henne att slappna av och söka sig framåt-nedåt i "muskelbyggarform".  Ju mer hon slappnar av i traven desto mer fladdrar hennes öron (och ju längre ser de ut!) Och nu blev det ganska mycket öronfladder!

Efter en skrittpaus töltade vi fram till korsningen vid sjön där vi tog till höger och galopperade uppför backen in till byn. Oj, vad Lára laddade på i galoppen när hon hade snabbgalopperande Funi att hålla bakom sig! Lät henne springa på till en början - hon tycker ju det är så roligt! Men som avslutning fick hon galoppera mer sansat och i form - vi ska ju bygga muskler!

Vi vände hemåt och när hästarna fått en skrittpaus var det dags att tölta mer. Och nu höll vi ett ganska högt tempo. Oj, så härligt det är att kunna gasa på i tölten! Fast jag kom ändå ihåg att RIDA - jag satt inte bara och njöt, som jag oftast gjorde i början. Lite arbetstempo tölt blev det också - och Lára var riktigt duktig på att länga halsen!

När vi avslutade på Atlivis genom att låta hästarna trava i lång, låg form var Lára inte riktigt lika avslappnad som i början av ridturen. Men lite öronfladder blev det i alla fall. Tillbaka i stallet kunde jag konstatera att Lára var ganska svettig, trots att hon är klippt. Men urladdningen i galopp hade säkert gjort sitt till, samt att hon fått jobba ordentligt i tölten.  

Inga kommentarer: