torsdag 29 september 2011

Nu orkar vi lite mer samling i tölten!



En vacker vy från färjeläget - mobilkameran gjorde ett bra jobb!

Efter tre påtvingade vilodagar (för mig) fick jag ääääntligen rida lycko-Lára igen!!! Hade planerat in ett pass på ridbanan - det måste vara i alla fall en vecka sedan sist. Det var riktigt roligt och kändes riktigt, riktigt bra!

När vi skrittat igång värmde vi upp med trav på volt och det gick riktigt bra både att få lugn trav och att hålla henne på volten m h a ytterskänkeln, så att jag kunde ge henne lös innertygel. Och duktiga hästen slappnade av så fint och längde halsen! Även den efterföljande skritten på volt, då vi flyttade ut bakdelen, fungerade mycket bra!







Den senaste tiden har jag upplevt en skillnad på Lára när vi jobbat med lite mer samling i tölten. Det har känts som att hon faktiskt hunnit få lite mer muskler, så att hon orkar bättre. Och nu på ridbanan blev det ÄNNU tydligare att så måste vara fallet! Varvade först övergångar till tölt från samlad skritt med halt-rygga-tölt, samt gjorde lite Atli-vändningar för att aktivera bakbenen mer. Sedan ökade jag samlingen ytterligare m h a några pet med pisken i rumpan. Hela tiden i långsamt tempo tölt, lätt i handen och lite längd på halsen. Det var en häftig känsla att uppleva hur bogarna kom upp lite mer! Hon var verkligen riktigt, riktigt duktig!!!

Som avslutning fick hon först sträcka ut i trav längs spåret och sedan ville jag avsluta med lugn trav på volt. Men nu hade jag ju kommit åt hennes "on-knapp" så trots att hon flåsade rejält så var det INTE lätt att få till en lugn trav på volt som Atli hade kunnat vara nöjd med... Men tillslut blev det OK i alla fall. Sedan skulle vi skritta av och jag trodde hon skulle vara tacksam för att få hämta andan. Men istället fick jag sitta och bromsa hela tiden för att hålla henne i skritt. När hon började kännas mer avslappnad försökte jag länga lite på tygeln, men redan efter några steg började hon takta igen...

Till saken hör att både Sussie med Djarfur och Adina med Funi var på ridbanan samtidigt. MKT nyttigt för oss att träna på att skritta samtidigt som de andra hästarna fick springa...!!! Men svårt, som sagt... Eftersom jag vill vara noga med att ALLTID få avslappnad skritt innan jag går vidare med en ny övning/annan gångart så blev det endel långa skrittpauser idag... Men värdefull träning inför framtida finalridning i fyrgång!!!


Inga kommentarer: