lördag 17 september 2011

Blågul outfit och kvällsfodring




Efter kvällens ridtur fick Lára vara så här snygg en stund, med täcke och grimma som jag valde som pris på Midurtävlingen! En häst som vinner båda sina uttagningar ska självklart ha segerfärgerna!

Det blev alltså kvällsridning för mig idag, eftersom jag hade kvällsfodringen. Red ut 18.30 och med ca en timmes ridtur hann jag tillbaka innan det började skymma. Red mot Avan och efter inledningen med sidförande i skritt varvade vi trav (med riktigt bra längd på halsen) och galopp. Vi gjorde riktigt bra fattningar i båda galopperna, enligt Atlis instruktioner.

Tog en ganska lång skrittpaus i lång, låg form när vi höll på att komma ikapp en person som var ute och gick med några hundar. Hundarna verkade ganska stökiga så jag tyckte det var bäst om vi aldrig hann ikapp dem. Istället för att fortsätta längs bilvägen svängde vi sedan in på f d "travslinga 2" som Lára snabbt omvandlat till galoppslinga. Fast idag kunde hon faktiskt tänka sig att varva med lite trav ibland.

Tillbaka ute på bilvägen töltade vi hemåt. Efter några pet med pisken lyckades jag aktivera hennes bakben så bra att det blev en hel del bensprattel fram! Härligt! Testade även en längre sträcka i ökat tempo, där jag utgick från riktigt samlad tölt. Och det gick riktigt bra att gasa på utan att det stökade till sig med takten! Så häftigt det ska bli när hon blivit ordentligt musklad så att hon verkligen orkar gå i ökad tölt på riktigt!

Hade tänkt tvätta hennes svans efter ridturen. Igår kliande hon sig nämligen där, för första gången på mer än en månad. Då smorde jag med "Superbra hästsalva", vilken verkligen brukar göra skäl för sitt namn! Men när jag kom hem ångrade jag att jag inte tvättat svansen först och lovade mig själv att göra det idag. Fast nu på kvällen var det bara 4 grader ute och då kändes det ju inte så kul att blöta ner henne... Som tur var verkade det inte alls klia i svansen idag. Jag provade att klia henne - och då brukar det snabbt märkas att det är skönt i o m att de lyfter svansen. Men nu kom ingen reaktion alls.





Istället blev det nytt fleecetäcke på medan hon mumsade kraftfoder, så att hon skulle hinna torka innan hon gick gå ut igen. (Hade svampat av henne där hon var som mest svettig.) Man får vara på sin vakt när man sätter på henne täcke... Hon kan nämligen få för sig att bitas när man knäpper bogspännena... Hon hugger för det mesta efter mig när jag rättar till exemtäcket framme vid bogen också. Tidigare högg hon även när jag spände exemtäckets resårgjord runt magen, men det har hon slutat med.

Tidigare i veckan bet hon visst Eva... tur att hon är så ROLIG att rida att man förlåter henne så snart man sitter i sadeln!!!

När Lára ätit sitt kraftfoder, inkl alla mineraler - duktig tjej - samt två päron som "efterrätt" fick hon gå ut i hagen igen. Där blev hon som alltid varmt välkomnad av sin flock, f f a av Kippy och Tildra. Och för mig var det dags att fodra med hö i hagarna. Fodringen går verkligen snabbt nu när det är så lite hästar! Bara sex stycken i stoflocken (inkl Kippy), sju i vallackflocken, samt Démantur + en träningshäst som står i egen hage. Förr var det ju ett 30-tal hästar för det mesta, så det är viss skillnad! 

Intressant föresten det där med mineralerna som alltid blir kvar sist i krubban... Hästarnas mule har verkligen otrolig precision när den alltid lyckas skilja ut dem (ung som grova saltkorn i storlek) från blandningen med havre, betfor och vatten! Lára gör sig alltså också omaket att sortera bort dem när hon äter. Men får hon stå kvar i boxen några minuter till så slickar hon krubban ren ändå. Man kan ju tycka att det vore enklast att bara äta allt på en gång...!

Inga kommentarer: