tisdag 30 augusti 2011

Atli-kurs!


Idag var det redan dax för ny Atli-kurs. Så bra vi har det!!! Innan min första lektion provade jag träns på Lára. Behöver ju ha en engelsk (hög) nosgrimma till henne för att minska risken att hon ska bita sig i munnen igen. Och den här tycker jag passar riktigt bra! Det är huvudlaget från "bling-tränset! i kombination med en nosgrimma i superkvalitet som jag fyndat på Tradera för ett par år sedan. Den var för liten för Feykir, men på Láras nätta huvud passar den perfekt!

Första ridpasset idag gick väl "sådär" - som jag alltid tycker att första passet på en kurs gör. Andra passet däremot riktigt bra! Fick som vanligt värma upp med skritt och trav på volt. Och det är väldigt viktigt att jag redan i skritten stämmer av att det är mina ytterhjälper som ska hålla henne på volten - så att jag kan ge lös innertygel. Fungerar detta inte i skritt så fungerar det ännu mindre i trav!

Fick tölta lite på volt, men sedan gå ut på spåret i tölt. Under andra ridpasset töltade hon riktigt trevligt i höger varv - jag kunde belöna med lös innertygel ofta! Även i vänster varv gick det riktigt bra när jag följde Atlis råd att rida henne utåtställd en stund. Atli sa också att om hon blir stark så ska jag hålla om mer med skänklarna - jag ska aldrig behöva vara stark i armarna! Hur många gånger har man inte hört det? Men tänkt att allt är så mycket svårare i praktiken...

Han sa också att jag ska träna på att vara snabbare och snabbare i mina hjälper i skritten - snabbheten ger lätthet i hästen. Och kan sedan överföras till tölten. Och att det viktigaste att sträva efter nu är att få henne lösgjord i tölten, så att jag kan ge henne lös tygel där. För när jag kan det - då kan jag också börja samla henne.






Efter två ridpass, mantvätt, pyssel m m fick Lára gå ut till sin flock igen. Kippy hade stått och gnäggat efter henne ändå i flera timmar - och här sluter hela flocken upp för att välkomna henne vid grinden. Även Tildra gnäggade när hon såg Lára!

Inga kommentarer: