torsdag 28 juli 2011

Ny dos lyckopiller!!!

Värmen fortsätter! Jag gillar värme, MEN det är ju inte optimalt för ridningen... I går hann jag inte åka till stallet på morgonen och under dagen var det 28 grader i skuggan... inte direkt ridväder... På kvällen började temperaturen tillslut sjunka lite, men då fick vi besök så Lára beviljades en vilodag. Fast det kändes ganska onödigt när hon nyss vilat en hel vecka! Idag åkte jag till stallet direkt på morgonen, för att "hinna före värmen" så gott det gick. Och 25-26 grader är ju faktiskt svalare än 28...! I o m gårdagens vilodag var jag beredd på stök när jag skulle sitta upp, men hon stod faktiskt "som ett ljus"! Det har nog bara hänt två gånger tidigare då jag ridit henne. Och sedan, när jag satt i sadeln, började ju allt det roliga!!!

Först var vi JÄTTEDUKTIGA och skrittade i lång, låg muskelbyggarform JÄTTELÅNGT! Ja, med Lára mått mätt alltså. Och jag har ju så smått börjat mäta som hon... Och vi lyckades faktiskt prestera flera långa skrittsträckor till under ridturen - det måste vara tack vare värmen som t o m racer-Lára blev lite matt!

Red bort förbi sjön och töltade en hel del. Lyckas inte förbereda tölten på samma sätt med samlad skritt som på ridbanan - utan staket som stöd har jag helt enkelt inte så många skänklar som behövs... Men å andra sidan behöver jag inte ha henne lika samlad i tölten för att kunna länga halsen utan att hon ramlar i trav, så jag kände mig ändå nöjd med den tölt vi presterade. Och det faktum att hon frivilligt sträckte ut framåt-nedåt i skrittpauserna tolkade jag som att hon verkligen jobbat med ryggen och inte bara "rusat på i tölt".

Testade sedan något RIKTIGT häftigt: red ett par galoppsprång och gjorde sedan övergång till tölt. OCH VILKEN HÄFTIG TÖLT!!! Hade aldrig någon nytta av det upplägget med Feykir, då jag inte lyckades sitta tillräckligt på rumpan för att få vettig tölt efter galoppen. Men nu - WOW säger jag bara!!!

I o m att hon inte orkar så mycket ännu fick det bli korta sekvenser: några steg trav, galoppfattning, ett par galoppsprång och sedan övergång till WOW-tölt ett 20-tal meter innan vi tog skrittpaus och sedan började om. Och eftersom vi dessutom behöver träna ihop oss i galoppfattningarna också var ju upplägget bra på flera sätt! Efter ett antal sådana sekvenser var vi rejält svettiga båda två.

Vände hemåt och skrittade faktiskt hela vägen tillbaka längs med sjön, till korsningen! Definitivt nytt rekord för oss! Och det var först alldeles i slutet som jag behövde börja bromsa henne, fram till dess räckte det att påminna om den låga formen ibland. Kunde inte låta bli att testa en trav-galopp-tölt-sekvens även på hemvägen. Lika mycket WOW!!! Efter ytterligare skritt fick hon sträcka ut framåt nedåt i trav en stund innan vi skrittade hem. Behöver ju all travträning vi kan hinna med inför helgens kurs!

Var helt hög när jag kom tillbaka till stallet! Och nu har jag dessutom tre dagars Atlikurs att se fram emot!!! Normalt brukar jag låta hästen vila dagen innan kurs. Men med racer-Lára underlättar det nog bara om hon inte är allt för pigg i morgon när vi ska försöka trava på volt. Dessutom har hon ju nyss haft en hel veckas vila.

Svettiga hästen fick duscha i spolspiltan och jag passade även på att tvätta man och svansrot med ett "anti-svampschampo" som jag brukade använda på Feykir. Han kliade sig alltid lite i man och svansrot i början av varje sommar. Första sommaren fick jag höra att det kallades "unghästkliande" och berodde på svamp. Och efter tvätt med "anti-svampschampot" upphörde också kliandet direkt. Vid samma tid nästa år kom det visserligen tillbaka, men en tvätt med schampot fick det att upphöra igen. Och så var det under alla år jag hade honom - så om det var "unghästkliande" förblev han alltså unghäst livet ut!

Och nu kanske även Lára "blivit unghäst" för hon har kliat endel i både man och svans. Både jag och Sylvia har känt igenom mankam och svansrot noga och inte kunnat känna några "exemknölar" eller andra tecken på exem, så jag misstänker att även detta är svamp. Därför åkte schampot fram igen idag och nu får vi hoppas att det hjälper.

Inga kommentarer: