lördag 30 juli 2011

Atlikurs dag 2



Ännu en supernyttig kursdag!!! Fick börja ridpassen med att skritta på volt - och efter Atlis uppmaning direkt stämma av att jag kunde både flytta ut bakdelen på volten och minska volten m h a ytterhjälperna. På bilden ovan använder jag vikt och ytterskänkel för att minska volten. Började precis som igår med att snarast rida en fyrkant, där jag flyttade in framdelen i hörnen. För att vara riktigt tydlig med vad jag ville. Sedan gick det mycket bättre att hålla ytterbogen på plats på volten m h a ytterskänkeln! Atli påpekade även att jag ska ge snabbare signaler och växla mycket mellan att flytta in och ut på volten - för att "bygga upp lätthet" inför tölten.

När jag flyttar ut bakdelen på volten har jag haft ett delikat problem... när Lára väl börjat sidföra så har jag haft svårt att få henne att sluta - hon bara "rinner" iväg. Men idag hittade jag hur jag med rätt position på ytterskänkeln kunde bromsa upp henne - liiite längre bak, men inte för långt bak. För jag måste ju "fånga" upp BÅDE ytterbogen och bakdelen.






Fick sedan jobba med Atlivändningar längs ena kortsidan, först i skritt och sedan i tölt. Så här fick jag göra: rida längs kortsidan med hästen ställd inåt. Efter en halvhalt först sidföra inåt ett par steg, så att bakdelen verkligen var med, och sedan m h a vikten och ytterskänkeln vända henne runt bakdelen. Tillbaka ute på spåret gjorde jag sedan samma sak åt andra hållet. Oerhört bra övning! Tack vare de första sidförande stegen får man verkligen bakdelen med sig i vändningen och övningen blir mkt lösgörande!




Duktiga hästen får välbehövlig skrittpaus - och skrittar faktiskt frivilligt! En liiiiten stund i alla fall, sedan började hon "fråga" om vi inte skulle springa igen snart.





Som avslutning fick vi först trava lite längs spåret - då Atli berömde Láras trav - och sedan även på volt. Märker även i traven att jag har MKT nytta av allt fokus på ytterhjälperna när vi jobbat med skritt och tölt!


Inga kommentarer: