lördag 7 maj 2011

Atlikurs dag 2 - samlad skritt

Dagen började inte så lysande... steg upp TIDIGT för att morgonfodra - och väl i stallet visar det sig att det är i morgon jag har morgonfodringen... Lyckades alltså sabotera helgens enda sovmorgon... :-( (På första versionen av periondens fodringsschema hade jag morgonfodring idag. Sedan har det kommit några ändringar - men jag hade missat att jag fått flytta från lördag till söndag....) Men det är ju bara att bryta ihop och gå vidare! Och jag fick ju trevligt frukostsällskap i Josefshallen av Sussie - som hade morgonfodringen "på riktigt"!








Det hade regnat under natten så ridbanan var fortfarande fuktig när jag började värma upp inför vår lektion. Alltså syntes det precis var jag red - vilket jag utnyttjade genom att försöka skritta på volt i vänster varv och hålla exakt samma voltspår varv efter varv. Och det skulle vara vikt och ytterskänkel som skulle hålla Snarfari på volten - inte innertygeln! MYCKET nyttigt! Insåg ganska snart att jag behövde flytta pisken till ytterhanden för att förstärka lite på bogen när han inte riktigt ville ta min ytterskänkel. Men sedan gick det riktigt bra! Avslutade med samma övning i höger varv och det var betydligt lättare. Jag har en tendens att slarva med ytterskänkeln i vänster varv, samtidigt som både Snarfari och Feykir gärna skjuter ut högerbogen. M a o behöver jag träna MYCKET mer på detta! Men jag märkte redan idag att jag hade nytta av detta även när vi travade på volt!

Fick rida mer vändningar i skritt idag. Men när jag igår fick instruktionen att bromsa upp Snarfari mer inför vändningarna så fick jag idag rida mer framåt - för att han verkligen skulle korsa bak och inte bara trampa på stället. Fick sedan tölta längs spåret och vända runt "vid behov".






Dagens höjdpunkt var samlade skritten. Fick lite hjälp av Atli med drivningen i början och tillslut trampade Snarfari verkligen ordentligt med bakbenen samtidigt som han var helt lätt i handen och gick med trevlig eftergift! En häftig känsla! Tänk om jag en dag klarade att överföra den känslan även till tölten!

I tölten fick jag uppmaningen att rida på lite snabbare. Länge var det bara i microtempo som jag kunde få honom lösgjord, så jag hade väl fastnat lite där... Men nu fick jag först rida på lite snabbare - och lösgöra honom i det tempot - för att sedan tillföra ännu mer energi utan att tempot fick öka.

Vi jobbade på samma sätt under dagens båda lektioner och efteråt sa Atli att Snarfari nu går i en trevlig form i alla gångarter och att det ser bra ut. Men att det kan bli ännu bättre om jag kan tillföra mer energi och "power". Men då krävs snabbare reaktioner från min sida. Han sa att för att kunna rida en övning riktigt bra får man inte behöva tänka - för då kan reaktionerna aldrig bli tillräckligt snabba. Utan man måste träna på övningen till dess man gör den "med ryggmärgen" - då kan det gå tillräckligt snabbt. Bara att fortsätta öva m a o!

Var verkligen HELT slut efter dagens lektioner. Det blir att "vika in hovarna" riktigt tidigt i kväll. Som tur är rider vi bara en lektion i morgon - det är nog ganska precis vad jag orkar!

Inga kommentarer: