torsdag 21 april 2011

Feykir ligger i lä!!!

Idag har jag ridit rent tretaktig galopp på volt - antagligen för första gången i mitt liv! :-D Feykir och jag har ju jobbat mycket på saken - men ännu är vi inte "framme". Och salig Reykur hade - trots att han var ren fyrgångare - svårt att balansera sig i galoppen. Jag har alltså bara hysterisk galopp på volt lagrad i kroppen - men idag fick jag ÄNTLIGEN känna hur det ska kännas! JÄTTEKUL!!!

Eftersom det är så mycket lättare att lösgöra Snarfari på ridbanan i de andra gångarterna så borde jag ju för länge sedan ha räknat ut att även galoppen skulle fungera bättre där. Men med 16 års erfarenhet av att galopp är svårast på ridbanan så hade jag lite svårt att tänka om... Som tur var gjorde jag ändå det idag - och så KUL det var!

Sylvia varnade mig innan att han kanske skulle börja med att rusa i galoppen - "han kan ju vara lite fånig..." men det gjorde han inte alls. Istället rullade han på i fin, tretaktig galopp runt volten! Feykir är ju lättare att böja längs spåret - men med Snarfari var det tvärt om. Så snart jag lät honom galoppera längs spåret försökte han räta ut sig och spjärna mot bettet. Men vad hade jag egentligen för anledning att rida läng spåret - när jag nu ÄNTLIGEN satt på en häst som bemästrade konsten att galoppera på volt?! Alltså blev det MÅNGA volter i vardera varvet - med skrittpauser mellan.

När jag ridit ut har det varit allra svårast att böja honom i vänstersidan i galopp. Nu upptäckte jag att det var bäst att rida in på volt direkt efter galoppfattningen - precis som med Feykir - så att de inte har en chans att hinna börja styva sig i innersidan. Gör jag så med Feykir kan vi numera lyckas hålla galoppen ett varv på volten. Med Snarfari innebar samma upplägg en galopp i jättetrevlig form!

Hade gärna fortsatt njuta av den där galoppen hur länge som helst! Men det krävdes rejält med drivning för att behålla formen i galoppen och när jag kände att mina ben inte riktigt orkade längre var det dags att avbryta. Det fanns ju ingen anledning att fortsätta till dess det började gå sämre. Alltså behövde inte Snarfari "bli utnött" på volterna. Men jag ser redan fram emot nästa gång - det är ju KANON att jag får tillfälle att "lagra" bra galopp på volt i kroppen! Ska se till att rida mycket galopp på volt framöver, så jag förhoppningsvis har kvar känslan när de är dags för mig och Feykir att återuppta vår träning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men galopp är väl ändå tretaktigt, Anna!! ;)

Anna sa...

Ja, du ser - det var en så ny företeelse för mig att jag inte ens kunde beskriva den korrekt! Kom på igår kväll när jag låg och skulle sova att jag nog skrivit fyrtaktigt istället för tretaktig... men var för trött för att gå upp och ändra. Hoppades att inte allt för många skulle hinna läsa... Men nu är det rättat i alla fall!