torsdag 24 mars 2011

Fång - i morgon röntgen!

Tyvärr har jag en häst att illustrera detta inlägg med...


Har läst MASSOR om fång den senaste tiden och tänkte dela med mig av lite här:

Vad är fång ?

Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och är vanligast under betessäsongen maj – september men förekommer året om. Fång är, enkelt uttryckt, en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar. Lamellagret förbinder hovkapseln med hovbenet och är det lager som hela hästens tyngd är upphängd i hovkapseln. Detta medför att vissa hästar som drabbas av fång får en hovbensrotation eller hovbenssänkning.Andra orsaker till fång kan vara metaboliska sjukdomar, såsom Cushings Disease, förlossningsfång ( kvarbliven efterbörd som ger livmoderinflammation ), mekanisk / traumatisk påverkan och överbelastning.

Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hovkapseln, dock kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning. Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbenssänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln.En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring.

Hästar kan få enbart en sänkning utan rotation och vice versa. Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en ” blånagel ” som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina ” blånaglar ” tills en ny hovvägg vuxit ned.


Vad är de vanligaste symptomen på fång ?

  • Rörelsestörning ( Obelgrad ) – stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
  • Förstärkt digitalpuls
  • Ökad värme i hov och kronrand
  • Svullen kronrand
  • Visitertångöm
  • Svårt att vända på snäv volt
  • Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )

    Vad ska jag göra om jag misstänker att min häst fått fång ?


Om man misstänker att hästen har fått fång skall man så fort som möjligt hjälpa den.
· Ställ hästen på strikt boxvila, gärna på tjock spånbädd.

· Tillkalla veterinär som kan hjälpa Dig ställa diagnos och ge hästen smärtstillande.

· Behandla orsaken ( om den är känd )

· Ge endast grovfoder, gärna högt placerat i ett hönät eller dylikt. Var försiktig med foderbyten.

· Undvik transport av hästen· Om hästen är nyskodd eller skodd med sula – ta av skor ( om möjligt ). Gör inga andra åtgärder på hovarna.

· Gör det så bekvämt som möjligt för hästen, kyl ben och hovar, ställ dem på dynor av skumplast eller styren.


Låt hästen stå som ovan i cirka 10 dagar, även om symptomen avtar. Har hästen fortfarande symptom efter 10 dagar har med stor sannolikhet en lägesförändring av hovbenet skett i hovarna. Det finns i dag inget känt sätt att förhindra utvecklingen. Antingen avtar problemet eller så får hästen en lägesförändring.

Om hästen har kvarstående symptom efter cirka 10 dagar bör hovarna röntgas. Utifrån röntgenbilderna kan en skicklig hovslagare vidta åtgärder för att hjälpa hästen att återfå ett friskt samband mellan hovben och hovkapsel.

Källa: Regionhästsjukhuset i Strömsholm

Har precis fått besked från ATG-kliniken i Boden om att jag får komma in och röntga honom i morgon bitti. HÅLL TUMMARNA att det ser bra ut!!!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Följer din blogg dagligen, äter både LCHF och rider islandshäst!

Håller alla tummar för din häst, hade själv en ponny som fick fång för några år sedan, fick lite hovbensrotation men blev dock så bra att hon klarade sig....

Hälsingar Fredrika från Ystad

Anna sa...

Hej Fredrika och TACK för de uppmuntrande orden och alla "hållna tummar"!