lördag 26 mars 2011

Bästa tölten!!!

Idag hade Snarfari och jag definitivt "all time high"!!! Jag hade morgonfodringen och det var riktigt härligt att komma ut i det soliga vårvintervädret! När hästarna var fodrade och Feykirs hage mockad var det dags för Snarfari och mig att ge oss iväg på en ridtur. Jag har inte ridit honom sedan i onsdags - då det dessutom blev en mkt kort ridtur p g a att jag hade en så dålig dag. Men duktiga Madde red honom igår och "böjde" en hel del - jättebra!

Jag tänkte värma upp i trav och detta i kombination med den "svåra" övningen att rida med vänsterställd häst på höger sida av vägen. Detta blev MKT avslöjande - det visade sig direkt att han inte ville lyssna på vänsterskänkeln utan snabbt drog sig mot vänstra sidan av vägen. Jag petade till honom med pisken på vänsterbogen istället - och då hände det saker! Han är ju precis lika fånig för pisken som Feykir så först gjorde han ett jätteskutt. Sedan körde han upp huvudet och töltade. Men som han töltade - ren fyrtakt direkt! Det hade jag ju inget emot - så jag lät honom fortsätta tölta, men fortfarande vänsterställd på höger sida av vägen. Då och då fick jag påminna med pisken på bogen men inte en enda gång behövde jag åtgärda takten!

Efter en skrittpaus gjorde vi samma sak fast med högerställd häst på vänster sida av vägen. Även här fick jag förstärka med pisken mot bogen då och då - men han töltade på i ren fyrtakt! När pisken hade blivit lite avdramatiserad gjorde jag nytt försök i trav och nu kunde han bibehålla traven även om jag ibland behövde lägga pisken mot bogen.

I korsningen vid sjön varvade vi volter med utåtställd häst och sidförande ut från volten. När vi sedan vände hemåt igen lyckades jag för första gången sedan Atlikursen verkligen rida samlad skritt! Och sedan gjorde vi övergång till en helt FANTASTISK tölt! Han jobbade verkligen från bakbenen och fram och till att börja med var formen riktigt stabil! Vi töltade på en låååång sträcka - jag ville ju aldrig sluta när det gick så här bra - och efter en stund fick jag börja påminna honom om formen då och då. Men det handlade bara om små korrigeringar för att han blev lite för hög - inte en enda gång började han "spjärna" emot bettet. Duktig kille!!!

Han började t o m pusta och stånka, som Feykir gör när han vill påpeka att han faktiskt jobbar riktigt hårt! Ibland undrar jag nästan om Snarfari driver med mig - när han kopierar en massa Feykir-beteenden!

Duktiga hästen fick en rejäl skrittpaus innan vi gjorde nytt töltförsök. Använde då halsringen (den hänger med på alla ridturer numera) och tränade halt och rygga med den som förberedelse för tölten. Nu märktes det att han började bli lite trött, så han hade svårare att orka med formen. Men fortfarande inte tillstymmelse till travtakt!

Som avslutning jobbade vi i trav med högerställd häst på vänster sida av vägen - och det var definitivt en av våra bästa travsekvenser ute på vägen! Jag försöker komma ihåg att alltid sidföra några steg i varje nedtagning - för att på det sättet bibehålla formen i nedtagningen. Det går bättre och bättre!

Duktiga hästen fick sedan mumsa lite kraftfoder ute i solskenet medan jag satt på bänken vid stallväggen och drack te. Härligt!

2 kommentarer:

Adina sa...

Härligt! På tal och felfri tölt fick jag till en sådan på hemvägen med Funi också, helt otroligt!

Anna sa...

Ja, man blir ju alldeles "hög"!!!