fredag 28 januari 2011

Vårväder i januari...

Före: så här såg det ut t o m i går morse...

Efter: så här ser det ut på samma plats idag... det plötsliga vårvädret har resulterat i att i princip all snö i träden har rasat ner, tillsammans med avbrutna grenar - och till vänster t o m en avbruten trädtopp... Det är första gången sedan 27:e oktober som vi har +grader!

Men vårväder eller ej - jag skulle ju rida! Här är Feykir redo för ett pass på ridbanan. Visst är han snygg i den här nosgrimman när han har vinterpäls och därmed huvud a´la mamut?!! Det kändes definitivt som att gårdagens ridtur - då han gick spänd som en fiolsträng större delen av tiden och blev alldeles vitskummig - satt kvar i hans kropp. För han kändes rejält stel och nästan stapplig när vi skrittade igång. Lät honom trava några varv på fri tygel för att stämma av att han verkligen inte var halt - men som tur var travade han helt rent!

Hade det varit barmark hade jag definitivt ridit ut i terrängen istället - så att han fick mjuka upp sina stela muskler på ett avslappnat sätt "bland blåbärsriset". Men nu fick jag ta till det näst bästa: att galoppera. Det blev väldigt uppskattat! Red övergångar trav-galopp-trav-galopp i höger varv och han kunde inte låta bli att busa endel! Men han gjorde också riktigt härliga galoppfattningar - som verkligen kändes "uppåt"!

När vi bytte till vänster varv blev det istället övergångar skritt-galopp-trav-skritt-galopp. Feykir hade lika kul nu! Och det hade matte också - för fattningarna blev härligt "uppåt" även i detta varv. När jag sedan tyckte att han kunde få pusta en stund i skritt på lång tygel (det var ju faktiskt plusgrader - d v s väääääldigt varmt när man har mastodont-vinterpäls) så tyckte han inte alls att vi var klara med galoppen. Flera gånger, när jag råkade röra mig lite i sadeln, gjorde han direkt en HÄRLIG "uppåt-galoppfattning"! Och matte lät honom hållas och passade på att njuta!

Men sedan var det dags att övergå till mer ambitiöst arbete: nämligen slutor i skritt längs långsidorna. Att böja sig i högersidan är verkligen JOBBIGT för honom - han flåsar minst lika mycket som i galoppen fast vi bara skrittar! Bäst går det när jag lyckats forma honom runt innerskänkeln redan inför hörnpasseringen, så att jag sedan bara kan behålla den känslan när vi kommer ut på långsidan.

I vänster varv är det inte lika svårt för honom - men det blev en hel del pust och stön där också. När han sedan presterade en halv långsida med riktigt hyfsad sluta till höger så gav jag lång tygel som belöning och avslutade för dagen. Det blev ingen lång ridtur - men det kändes som att detta var vad vi behövde bäst idag!


Flera törstiga! Men Sleipnir, Eydir och Djarfur får vänta medan Feykir dricker. Sleipnir verkar ha börjat klättra i rang nu... har t o m sett honom flytta på Krummi! Men det är uppenbarligen fortfarande Feykir som bestämmer i flocken.


KG skottar taket på valackhagens vindskydd.

Inga kommentarer: