torsdag 2 december 2010

Ridlektion!!!

....och mååååånga volter blev det!

Ääääääntligen fick jag rida lektion igen! Kändes verkligen som en evighet sedan... Det har varit uppehåll två veckor, innan dess var jag sjuk två veckor och i Egypten en vecka... Som att vara nybörjare igen alltså! ;-)

Vi fick börja med att skritta på volt samt då och då flytta ut bakdelen något steg. Och så snart hästen ville bli hög i nacken göra tydlig förhållning på yttertygeln och flytta ut bakdelen.

När vi sedan "joggat igång" lite i tölt längs spåret fick vi fortsätta med volterna - men nu i tölt. Vi skulle göra tre volter längs varje långsida: först vänstervolt, sedan halvhalt och ställa om till högervolt för att avsluta med en vänstervolt igen. Det var YTTERHJÄLPER som gällde - jätteviktigt! Samt att hålla nere tempot så att man verkligen kunde inverka på hästen. Och när man lämnade sista vänstervolten skulle man "sladda" lite med bakdelen i hörnet för att verkligen få med inner bak.

I början hade jag STORA problem med tempot... När vi skulle jogga igång hästarna hade jag petat till honom med pisken en gång (fel, jag vinklade ut den så att han såg den i ögonvrån) för att han skulle ta i med bakbenen från start. Då insåg han - än en gång - att idag var dagen då han skulle dö, så det gällde att springa för livet!!! Fick göra flera halter innan han började ta halvhalterna och det dröjde ganska länge innan vi hittade ett tillräckligt lågt tempo för att jag skulle kunna jobba honom på ett bra sätt. Men tillslut började det gå bättre. När jag fick ner honom till arbetstempo och kunde börja böja honom ordentligt blev det ju JOBBIGT för Feykir så då var det bara att driva som en galning. JOBBIGT för matte också, alltså!

När vi gjorde samma övning i höger varv, med höger-vänster-höger-volt istället gick det lite bättre redan från start. Bitvis kändes Feykir jättemjuk och fin även om vi inte kunde hålla i det hela tiden...

Nästa töltövning var att lägga en volt på varje kortsida och rida öppna i tölt längs långsidorna. Även här var det förståss STÖDET PÅ YTTERTYGELN som var jätteviktigt! Inte minst för mig - när Feykir slappnar av i innersidan vill han gärna "dyka" ner för djupt, så det är viktigt att jag motverkar det m h a stödet på yttertygeln.

Sedan fick vi göra samma övning i trav också. På volten blev det väldigt tydligt när jag slarvade med ytterhjälperna... Men när jag lyckades hålla koll på dem, hålla Feykir böjd i innersidan och samtidigt driva honom fram emot bettet så gick det riktigt bra! Ett "kritiskt läge" var när man skulle lämna volten och rida ut på spåret igen - med bibehållen form och böjning i innersidan. Då gällde det verkligen att RIDA ut på spåret och inte bara "hamna" där...!

När vi sedan skrittade av hästarna funderade jag på vem som var mer svettig, Feykir eller jag...! En sjukgymnast som disputerat på smärta visade i sin avhandling hur träning, tack vare höjd blodcirkulation, kan lindra smärta. Så i kväll måste jag ha fått en REJÄL dos naturlig smärtlindring! Den ska jag passa på att utnyttja nu - det blir att vika in hovarna tidigt i kväll!

Inga kommentarer: