torsdag 16 september 2010

Sylvialektion!



I kväll var det äntligen dax - höstens första Sylvialektion! Nu blir det varje vecka framöver - suveränt och välbehövligt! Precis som jag gissat kom lektionen att innehålla en hel del trav på liiiiten volt - nyttigt men SVÅRT!!!



När vi skrittat igång hästarna fick vi börja med att skritta på en liten volt och "tänka öppna" - d v s vi skulle ha hästen böjd inåt samtidigt som vi flyttade ut bakdelen. Viktigt var då att samtidigt hålla koll på ytterbogen - för att hästen verkligen skulle korsa bak! Efter en stund fick vi sedan övergå till att rida på en liten åtta - fast hela tiden i öppna för vänster skänkel. När vi skulle göra volt åt höger innebar det alltså utåtställd häst - så där fick vi hjälpa till med ledande tygeltag för att "visa vägen". Helst skulle båda volterna vara lika stora också. Feykir och jag var faktiskt riktigt duktiga i den här övningen - vi fick en hel del beröm. Kändes förståss bra att vi inte gjorde bort oss direkt så här efter sommaruppehållet!





Sedan fick vi skritta på volt med hästen böjd i innersidan och i låg form. Ifall hästen blev hög i nacken eller gick emot handen skulle vi genast övergå till att sidföra på volten -med MASSOR av tvärning - till dess eftergiften kom tillbaka. Här blev Feykir ganska irriterad ett tag - så ONÖDIGT jobbigt att korsa bakbenen så där mycket!!! Men när vi åter skrittade på volten bjöd han framåt på ett helt annat sätt - tack vare att inner bak verkligen "var med" igen!





Nästa steg blev att trava på liten volt. Vi började i vänster varv och först gick det riktigt bra. Men så sa Sylvia att det var dags att jag minskade volten ytterligare - och därmed böjde Feykir ännu mer. Det tyckte han var onödigt jobbigt - testade att gå över i tölt så jag fick böja ÄNNU mer och driva massor till dess han valde att trava igen UTAN att samtidigt räta ut sig. Sylvia påpekade att han har lätt att bara vika halsen åt sidan i detta varv, så jag måste vara uppmärksam på att han verkligen böjer sig i sidan också.





I höger varv hade vi också delade meningar om hur mycket man egentligen behöver böja sig i trav. Ganska liten volt gick bra - men ville jag böja honom ytterligare gick han över i tölt i ett försök att övertyga mig om att det var för svårt. Men när jag inte gav mig fick han tillslut ge upp och trava på riktigt liten volt också.





Sedan skulle vi trava längs spåret i vänster varv i öppna. SVÅÅÅÅÅRT!!! tyckte Feykir och försökte trava fort rakt fram istället. Men när jag tillslut lyckades bromsa upp på yttertygeln och böja i innersidan så blev formen riktigt trevlig! I höger varv var det lättare förståss.





Vi fick även jobba med tölt på liten volt och här hade Feykir och jag verkligen inte gemensamma åsikter...han tyckte att jag fick hålla till godo med grisepass... Sylvia sa att jag måste ha mycket bättre koll på yttersidan, böja mer i innersidan och driva mycket mer med innerskänkeln... Då lyckades jag få till några töltsteg här och där i alla fall... Kan bara konstatera att vi INTE rider lektion i onödan - vi behöver verkligen detta!!!





Något MKT positivt var att trots allt jobbigt arbete på liiiten volt både i trav och tölt gjorde Feykir inte en enda tjurrusning ut från volten, även om han blev ganska arg. Och detta trots att jag red på vanliga tredelade bettet, vilket jag nästan alltid gör på Sylvialektionerna.





Hade ju föresten för första gången tränat i bassängen på City Rehab innan jag red och det var nog ingen nackdel. Tog det ännu lugnare i bassängen än vanligt - för att jag även skulle orka rida. Och tack vare att jag var så mycket mjukare (eller rättare sagt mindre stel) än vanligt så kände jag att jag hade bättre sits i sadeln.





Efter lektionen trodde jag att jag skulle orka prata med Fia om Reykur - så jag började berätta om hans fina sista dygn då han fick gå och äta äpplen direkt från träden. Men det blev alldeles för jobbigt...

Inga kommentarer: